Welke dakmaterialen zijn ecologisch verantwoord?

Dakdekking

Dakbedekking moet een gebouw en de bewoners beschermen tegen alle weersomstandigheden. Naast de intrinsieke kwaliteiten van de gebruikte producten, kunnen we ook hun ecobalans opmaken en een milieucontrole uitvoeren.

Dakbedekking moet een gebouw en de bewoners beschermen tegen alle weersomstandigheden én de temperatuurregeling in het pand verzekeren. Om dat te kunnen waarmaken, moeten de gebruikte materialen van degelijke kwaliteit zijn en met kennis van zaken worden geplaatst. Naast de intrinsieke kwaliteiten van de producten, kunnen we hun ecobalans opmaken en een milieucontrole uitvoeren.

De analyse van de levenscyclus laat toe na te gaan welke impact een product in elke fase heeft: van de ontginning van grondstoffen tot de vernietiging van het eindproduct. En daartussen liggen uiteraard de productie, het vervoer, de distributie en het gebruik. Onderstaande criteria worden in rekening gebracht:

– Milieueigenschappen: behoefte aan grijze energie voor de fabricatie van materialen, uitputting van de natuurlijke reserves, uitstoot van giftige gassen, duurzaamheid, onderhoud, recyclage,…

– Economische eigenschappen: levensduur, initiële kostprijs en onderhoud.

Voor het dak als geheel moet niet alleen grondig worden nagedacht over het soort isolatie en de prestaties. Kies eveneens bewust de dakbedekking en de bijbehorende plaatsingstechniek.

Ecobalans van materialen voor schuine daken

Bepaalde materialen zoals dakpannen in beton, terracotta, natuurlei en golfplaat in vezelcement worden beschouwd als een goede keuze volgens het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie. Andere materialen zoals lei in vezelcement zijn een aanvaardbare keuze en paneel in verzinkt metaal, bekleding in bitumen en paneel in aluminium met coating zijn een minder goede keuze, aldus het Instituut.

Bekleding in zink of koper wordt sterk afgeraden.

Cécile Wolfs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels