Welke impact heeft thuiswerken op je energiefactuur?

Welke impact heeft thuiswerken op je energiefactuur?

Actualiteit

Om de verspreiding van het Corona-virus onder controle te krijgen brachten de meesten onder ons het grootste deel van het afgelopen jaar thuis door. Dat betekende ook dat we sinds het begin van de gezondheidscrisis massaal aan het telewerken gingen. Dat had een grote impact op de inrichting van onze woning. We richtten ons thuiskantoor in op zolder, aan de eettafel, aan het bureau van onze kinderen… Maar dat langdurige thuiswerken heeft ongetwijfeld ook een impact op je energiefactuur.

De gezondheidscrisis verplichte de bedrijven, klein of groot, om hun medewerkers, indien mogelijk, van thuis uit te laten werken. Een situatie waar we ons zo goed en zo kwaad mogelijk aan hebben aangepast. Het betekende een nieuwe balans vinden tussen werk en privé, onze manier van werken aanpassen, maar ook ons energiebudget herbekijken.

Wie van thuis werkt, verbruikt nu eenmaal meer energie. De lichten blijven langer branden, de verwarming draait op volle toeren, we verbruiken meer water… om nog maar te zwijgen van de elektrische apparaten die een groot deel van de dag zijn ingeschakeld. Het hoeft dus niet te verbazen dat het energieverbruik van veel huishoudens de afgelopen maanden is gestegen, en de winter moet nog beginnen.

Welke impact op de factuur?

Volgens berekeningen van Wikipower, een Belgisch bedrijf actief in de energiesector en oprichter van de website Energie-Vergelijker.be, bedraagt de meerkost van thuiswerk op de energiefactuur van een huishouden zo’n 12 à 18 euro per maand.

Wikipower hield in die schatting rekening met drie zaken die tijdens het telewerken het meeste energie verbruiken (er werd eveneens uitgegaan van een gemiddelde werkduur van 8 uur per dag en 20 werkdagen per maand)

> De werkpost (een gemiddelde draagbare computer): 40 kWh/maand*
> Verlichting (3 ledlampen): 3,2 kWh/maand*
> Verwarming: 30 kWh/maand* (bij een temperatuursverhoging van 3°C in een ruimte, of in 10 procent van de woning)

* Dit gaat telkens om een schatting

Vermenigvuldigen we deze waarden met de gemiddelde prijzen voor elektriciteit en gas, dan komen we uit op:

> 18 euro, wanneer je ook elektrisch verwarmt
> 12 euro bij verwarming op gas

Wie betaalt de rekening?

België telt twee scenario’s voor thuiswerken:

> Structureel telewerk: in dit geval werkt de werknemer op een regelmatige en permanente basis van thuis uit. De werkgever moet daarvoor de nodige apparatuur beschikbaar stellen, en de kosten dragen voor de installatie van de informaticaprogramma’s, voor de werking, de afschrijving en het onderhoud. Hier is dus al sprake van een vergoeding.

> Occasioneel telewerk: in dit geval is het telewerk eerder uitzonderlijk, en de werkgever is niet verplicht tussen te komen in de kosten.

De coronacrisis is een geval van overmacht en valt daarom ook onder ‘occasioneel telewerk’, ook al sleept het nu al even aan. Dat betekent dus dat je werkgever niet verplicht is bepaalde kosten ten laste te nemen. De energie die je verbruikt tijdens de ‘thuiswerkuren’, is dus in principe voor jouw rekening.

Dat neemt niet weg dat sommige werkgevers hun werknemers wel een vergoeding betalen, bijvoorbeeld voor het gebruik van een eigen computer of voor het internetabonnement.

Vermijd excessen
Met enkele eenvoudige handelingen kan je je energiefactuur ook onder controle houden. Trek bijvoorbeeld de stekkers uit van apparaten die je niet gebruikt. Of verlucht ’s morgens je woning door de ramen 15 minuten volledig open te zetten. Zo verlaag je de luchtvochtigheid in huis en zal de drogere lucht sneller opwarmen.

Ontdek hoe je de kosten van je energiefactuur effectief kan drukken.
> Warm water, zo verlaag je de factuur
> Zo haal je warmte uit je douchewater

Tekst Mailys Chavagne
Beeld Thinkstock

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels