Welke materialen zijn geschikt voor een trap?

Trappen en liften

Er is een ruime keuze aan trapmaterialen. Maar niet alleen het aanbod is groot, ook de combinatiemogelijkheden zijn quasi oneindig.

Hout is nog steeds veruit het populairste materiaal, ongeveer 75 % van de mensen kiest voor een houten trap. Maar glas, staal, aluminium, natuursteen en beton vertegenwoordigen alsmaar een groter marktaandeel. Elk materiaal heeft uiteraard zijn specifieke voor- en nadelen.

Hout

Houten trappen en borstweringen zijn het populairst omwille van hun warme en natuurlijke uitstraling. Ook de duurzaamheid van hout is een onmiskenbare troef want trappen worden meestal intensief belopen.

Houten trappen vereisen misschien meer onderhoud dan andere materialen maar dat onderhoud kunt u beperken door aangepaste producten te gebruiken. Door het hout regelmatig in te wrijven met een voedend product, blijft het alleszins in topvorm. Olie geeft het hout een hedendaags en natuurlijk uitzicht, met vernis kunt u het hout een mat-, satijn- of hoogglanseffect geven.

Een ander voordeel van houten trappen is dat ze, in vergelijking met trappen in andere materialen meestal goedkoper zijn. Een (mogelijk) nadeel van houten trappen is dat ze kraken. Maar daar bestaan tegenwoordig goed werkende oplossingen voor. Zo kunt u kiezen voor treden in multiplex of gelijmd gelamineerd hout. Die ‘werken’ niet en vangen beter spanningen op. Kiest u toch voor massief hout, geef dan de voorkeur aan houtsoorten die weinig werken zoals grenenhout, tamme kastanje of merbau.

Metaal

Trappen in metaal passen mooi in een hedendaags, strak interieur. Zowat elke metaalsoort kan gebruikt worden voor trappen: staal, aluminium, inox, enz. Twee grote voordelen van metalen trappen zijn dat ze gemakkelijk te monteren en te onderhouden zijn. Daarnaast zijn ook de sterkte en duurzaamheid een onmiskenbaar voordeel van metalen trappen, zeker als ook de trapbomen in staal ontworpen zijn.

Een bijkomend voordeel van de stevigheid van staal is dat dergelijke trappen een lichte visuele impact hebben op het interieur. Met relatief dunne buizen en kabels maakt men een bijna onzichtbare, maar toch stevige borstwering. Staal heeft wel één groot nadeel: het roest. Kiest u voor een stalen buitentrap, dan kunt u de trap tegen corrosie beschermen door verzinking of metallisatie van het staal. Zoniet raden we u aan om te kiezen voor inox, maar dat metaal is dan weer duurder. Voordeel van inox is wel dat het gegarandeerd roestvrij is en dat het dus niet moet geschilderd worden.

Ook aluminium trappen en borstweringen kunnen zowel binnen als buiten. Aluminium oogt wat ruwer dan bijvoorbeeld inox dat er heel ‘clean’ uitziet. Bij aluminium trappen zijn details zoals gelaste naden beter zichtbaar dan bij inox, en aluminium laat zich ook minder mooi opblinken. Aluminium trappen hebben vaak open roostertreden. Dergelijke trappen staan mooi in lofts en moderne interieurs, al is dat een kwestie van persoonlijke smaak.

Maar aluminium kan ook een heel fijn aspect krijgen, zeker als men gebruik maakt van geëxtrudeerde en geanodiseerde profielen. Trappen in aluminium hebben nog een ander, niet te onderschatten voordeel: ze vergen minder onderhoud en zijn minder vatbaar voor krassen.

Metaal is over het algemeen goed combineerbaar, zowel onderling als met andere materialen. Een stalen trap met een handgreep in inox of glas, een borstwering in aluminium en houten treden of zelfs treden in glas… Het kan allemaal! Het is alleen een kwestie van smaak. Een mogelijk nadeel van metalen trappen is dat ze meer lawaai maken dan trappen in andere materialen. Maar wanneer de treden bekleed zijn met een ander materiaal, bijvoorbeeld hout, glas of natuursteen, is dat probleem al voor een groot deel opgelost.

Glas

Glas als materiaal voor trappen en borstweringen leent zich uitstekend in moderne en hedendaagse architectuur. Glas kan in zowat alle onderdelen worden gebruikt: van de balustrade tot de treden en het bordes. Glas kan ook gebogen worden, waardoor dus nog meer mogelijkheden ontstaan. Glazen trappen worden gemaakt door een combinatie van gehard glas en gelaagd glas te gebruiken. Beide glassoorten dienen dus niet alleen om te verfraaien maar ook om te beschermen.

Glas biedt ook heel wat esthetische mogelijkheden. Zo leidt het gebruik van een gekleurde PVB-film of gelakt glas in de samenstelling van veiligheidsglas tot gekleurde glastreden en/of borstweringen waarmee u een origineel effect kunt creëren. Ook leds laten zich tussen de glasplaten integreren, waardoor ze ‘s nachts de weg naar boven wijzen.

Natuursteen

Natuursteen is veruit het duurste, maar ook het sterkste en duurzaamste materiaal. Graniet, marmer, blauwe steen, witte steen… Het voordeel van deze steensoorten is dat ze zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden. Gezien het gewicht van natuursteen is wel een stevige onderstructuur vereist.

De prijs is hoog maar varieert sterk naargelang de soort natuursteen. Zo zijn blauwe steen en marmer goedkoper dan graniet. De prijs kan ook gedrukt worden indien men de onderconstructie in beton laat uitvoeren. Voor onregelmatige trappen in massief natuursteen betaalt men wel een stevige meerprijs. Maar op het vlak van uitstraling en klasse is een trap in natuursteen ontegensprekelijk de top.

Nadeel: als men opteert voor een (te) gladde natuursteen is het gevaar op uitglijden reëel. Daarom wordt een ‘ruwe’ afwerking van de bovenkant van de treden aanbevolen. Houd er ook rekening mee dat sommige soorten natuursteen poreus en vlekgevoelig zijn. Dit geldt niet alleen voor blauwe steen maar vooral witte steen is heel zacht en poreus en absoluut niet vlekbestendig.

Composietmateriaal

Composiet is een materiaal dat samengesteld is uit harsen en graniet- of kwartsgranulaten. Via een speciaal procedé worden deze producten gebonden. Het gaat om een bijzonder duurzaam, hard materiaal (zelfs harder dan graniet) dat krasbestendig en bijzonder geschikt is voor binnentrappen. Het grote voordeel van composiet is de grote keuze in kleuren. Belangrijkste minpunt is dan weer de hoge prijs.

Beton

De voordelen van trappen in beton zijn talrijk: ze hebben een eigentijdse look en zijn budgetvriendelijk en gemakkelijk te combineren met andere materialen. Een voorbeeld van een veel gebruikte combinatie is metalen trapbomen met betonnen treden. Ook een brute uitvoering in beton is mogelijk, waarop dan achteraf eventueel een bekleding in een ander materiaal mogelijk is.

Maar aan beton zijn ook nadelen verbonden. De timing is namelijk bijzonder belangrijk. Een betonnen trap moet in de ruwbouwfase met een kraan worden geplaatst. Is het de bedoeling dat het beton ook zichtbaar blijft, bescherm dan meteen de trap om het risico op beschadiging of bevuiling tijdens de rest van de werken te voorkomen. Bij renovatiewerken is een volledige trapslede in beton dus niet mogelijk. Maar in dat geval zijn er nog wel andere oplossingen mogelijk, zoals werken met losse treden tussen de wangen.

Combinaties van materialen

Zoals uit het voorgaande duidelijk is gebleken, zijn er op het vlak van combinaties van materialen heel wat mogelijkheden. Zo kunnen verschillende houtsoorten door elkaar gebruikt worden. Maar hout laat zich ook perfect combineren met metaal of beton. Houten treden met metalen wangen en/of leuningen is een voorbeeld van een klassieke en veel gebruikte combinatie. Maar ook andere materialen zoals glas, composietmaterialen, natuursteen of zelfs keramische tegels kunnen worden gebruikt om trappen en balustrades af te werken.

Toch doet men er goed aan zich op voorhand goed te informeren en nauwkeurige offertes op te vragen. Technisch is bijna alles mogelijk, maar hoe origineler het concept, hoe duurder…

Dirk De Mesmaeker

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels