Welke mogelijkheden zijn er om je verbouwing te financieren?

Welke mogelijkheden zijn er om je verbouwing te financieren?

Recht en financiën

Aan een bestaande woning is er altijd nog wat werk. Ofwel koop je een woning die je nog naar je eigen smaak wil veranderen ofwel veranderen je behoeften en wil je na enkele jaren wat zaken aanpakken. Het slechte nieuws is dat dit altijd geld zal kosten, het goede nieuws is dat er verschillende mogelijkheden bestaan voor financiering.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen renoveren en verbouwen. Onder renoveren verstaat men opfrissingswerken, zaken die je wil vernieuwen of herstellen, terwijl het bij een verbouwing steeds gaat om structurele veranderingen zoals het uitbreiden van de woning of het openmaken van de muren. Daar heb je vaak een stedenbouwkundige vergunning voor nodig.

Welke werken eerst uitvoeren?

Bij renovatie of verbouwing moet je steeds de duurzame ingrepen eerst uitvoeren. Niet alleen omdat de energienormen strenger worden, maar vooral omdat dit meteen zal schelen op je energiefactuur. Duurzaam renoveren of verbouwen verdient zichzelf op altijd terug. Typ energiecalculator in in Google en je zal meteen tools vinden om je besparing uit te rekenen. Het E-peil zal in de toekomst, nog meer dan vandaag, voor een stuk de waarde van je woning gaan bepalen.

Energieverlies kan je tegengaan door te zorgen voor een goede isolatie van het dak, de beglazing, de muren en de vloer. Bij voorkeur in die volgorde. Vervolgens kan je kiezen voor duurzame of hernieuwbare energie (zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp) of een zuinig verwarmingssysteem (condensatietechniek).

Welke wettelijke verplichtingen bestaan er?

Renoveren of verbouwen komt ook met wettelijke verplichtingen. In het beste geval ben je vrijgesteld van vergunning. Dat geldt bijvoorbeeld voor aanpassingen aan het sanitair, de elektriciteit, de isolatie, het plaatsen van zonnepanelen, het verwarmingssysteem … Bepaalde werken zul je verplicht moeten melden aan de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan het wegnemen van een dragende muur, stabiliteitswerken aan buitenmuren of het plaatsen van een bijgebouw met een maximale oppervlakte van 40 m². Ten slotte is er de stedenbouwkundige vergunning voor onder andere bijgebouwen van meer dan 40 m². Ze bestaat in uitgebreide vorm (architect) of eenvoudige (zelf).

 

Hoeveel zal een renovatie of verbouwing kosten?

Het meeste geld gaat naar de werkuren (reken gemiddeld op 40 à 50 euro per uur per vakman) en de gebruikte materialen. De transportkosten die je betaalt zijn vaak een verborgen addertje. Informeer je daar op voorhand over. Bouw steeds een reserve in van 5 à 15%. Plannen kunnen immers gewijzigd worden of er kunnen onvoorziene gebreken in huis optreden.

Hoe de renovatie of verbouwing financieren?

In het beste geval heb je een spaarpotje opgebouwd en kan je dat aanwenden. Je zal dan geen rentelast moeten betalen en geen dossier- of andere kosten. Het nadeel kan zijn dat je buffer wegvalt. Zorg dan zeker dat die reserve van 5 à 15% is ingebouwd. Daarnaast kan je lenen door middel van een heropname van het woonkrediet of door een lening op afbetaling.

Een heropname betekent dat je een deel van het kapitaal dat reeds is terugbetaald van je hypothecair krediet weer kan lenen. Je kan gerust een andere renteformule en andere voorwaarden kiezen. De grote troef is dat er geen notariskosten meer bijkomen, je hebt immers al een woonkrediet afgesloten. Vooral wanneer het om een ruime investering gaat, is dat heel interessant. De betaling kan ook in schijven verlopen, zodat je pas bij de eerste factuur moet beginnen betalen.

Bij een lening op afbetaling is er tevens geen tussenkomst van de notaris nodig. Aangezien het een krediet voor privédoeleinden betreft kan de rentevoet wel wat hoger liggen. Voor lage bedragen en korte looptijden zal dit echter meevallen en daarom een interessante optie zijn. Dit kan administratief snel afgehandeld zijn. Als nadeel moet je wel meteen beginnen afbetalen.

Je hebt keuze uit een renovatielening of een energielening. Optie één bundelt werken die het comfort van de woning verhogen. Een energielening draait om investeringen in energiezuinigheid en kent daarom een iets lagere rentevoet. Dat kan al snel een half percent schelen. Wanneer je uit beide categorieën werken wil uitvoeren zal de banken kijken waar het grootste budget in zit en voor die optie kiezen. (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels