Welke raambekleding kies je het best?

Welke raambekleding kies je het best?

Decoratie en meubilair

Welke raambekleding kiest u? Gordijnen, rolgordijnen, lamellen, paneelgordijnen...

Plissé, gevouwen of strak gespannen. In katoen, linnen of synthetisch. Gordijnen maken de ruimte kleiner, maar tegelijkertijd zijn het belangrijke sfeermakers. Welke raambekleding u kiest, hangt af van de functie, het budget, de stijl van uw woning en vooral uw smaak.

Raambekleding bestaat er in soorten. Wat is wat?

Gordijn: klassieke manier van raambekleding bestaande uit stof die aan een roede voor het raam wordt gehangen. In Vlaamse huishoudens werd voor elk raam waar van buitenaf inkijk mogelijk was een transparant gordijn – meestal voile – gehangen. Overgordijnen – gemaakt uit een zware, luxueuze, niet lichtdoorlatende stof – sloten de nacht en dikwijls ook de koude buiten. Ze waren onhip geworden, maar worden samen met de barokke prints herontdekt.

Rolgordijn: gordijn dat gesloten en geopend kan worden door het op een stok op of af te rollen. Vouwgordijnen: lijken op rolgordijen maar in plaats van opgerold trekt u de stof in speelse plooien.

Jaloezie: heeft in eerste instantie de bedoeling de zon buiten te houden. Bestaat uit houten, kunststoffen of stoffen stroken, die horizontaal evenwijdig aan elkaar aan koorden bevestigd zijn waarmee ze kunnen worden opgetrokken. U kan er perfect de lichtinval mee regelen.

Lamellen: hebben dezelfde functie als jaloezieën, maar zijn opgebouwd uit verticale stroken. Bestaan in hout, kunststof, aluminium of stof.

Paneelgordijn: brede banen stof die boven- en onderaan op een roede worden bevestigd en al dan niet kunnen worden verschoven over een raille.

Vouwpanelen: variant op het paneelgordijn, dat bestaat uit panelen die zich ook nog eens laten opvouwen.

1. glamoureuze barok

Mooie dessins in luxueuze materialen liefst nog met een tikkeltje glitter erin verweven: het mag duidelijk zijn dat de barok herontdekt wordt.

  • Chris Mestdagh ontwierp voor de collectie Designs of the Time (onder meer bij de Tende-winkels) een reeks stoffen in zachte groentinten: Lhota, Merit en Toba (resp. 45, 130 en 49 euro/lopende meter).
  • Mysterious heet de nieuwe collectie van Carlucci di Chivasso met naast sensuele rijke stoffen voor overgordijnen en meubels ook een fraaie reeks voiles die gesierd worden met veertjes en parels (45 tot 230 euro/meter).

2. fijn gelijnd

Strepen blijven aantrekkelijk. Ze kunnen de verticale lijnen van het huis accentueren of juist doorbreken.

  • Een collectie met de naam Silk Stripes heeft zijn naam niet gestolen: de zijden strepen van Jab Anstoetz zorgen in elk geval voor een vrolijke noot in uw interieur (95,50 euro/meter).
  • Heytens zocht en vond inspiratie in Afrika voor de collectie Art Brut met onder meer deze stof Siwa (24 euro/meter).

3. prints groot en klein

Motieven kunnen weer, liefst uitvergroot en gestileerd. En al dan niet gecombineerd met strepen of andere motieven.

  • De collectie Indian Cocktail van Arte werd uitgewerkt in verschillende kleurenschema’s en omvat zowel unistoffen als strepen en geometrische figuren. Blikvanger is echter dit bladmotief, hier in de kleur Green Lagoon en gecombineerd met fijne strepen (36 en 39 euro/meter).
  • Andrea heet de nieuwe stoffencollectie van Ikea. Met onder andere paneelgordijnen met uitvergrootte Byzantijnse motieven (9,99 euro, 60×300 cm). Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

4. Strak

Hedendaagse architectuur vraagt om een aangepaste raambekleding. Strak en puur, zonder franjes.

  • De paneelgordijnen van Laloux blijven accentueren op een subtiele manier de architectuur, zonder zelf om aandacht te schreeuwen (prijzen op aanvraag).
  • Silent Gliss ontwierp een nieuw soort paneelgordijn: het vouwpaneel kan als raamdecoratie gebruikt worden, maar evengoed als roomdivider. Prijzen op aanvraag.

5. praktisch

Dikwijls moet raambekleding niet alleen mooi zijn maar ook praktisch en bvb de zon uit het huis weren.

  • Zonwering is het meest effectief aan de buitenkant van het huis. De nieuwste generatie combineert verschillende functies. Mooi voorbeeld is de Screenvent Mistral van Renson: zonwering, muggenraam en ventilatie in één. Prijzen beginnen vanaf 1066 euro voor een raam van 2×2 meter en handbediend, excl. plaatsing.
  • Niets moeilijker te verduisteren dan een zolderkamer. Door de schuinte van het dak zijn de mogelijkheden beperkt. Al wordt ook hier naarstig gezocht naar nog efficiëntere oplossingen. Velux heeft het slim aangepakt en voorziet elk Velux-raam van een voorgeïnstalleerd beslag. Met dit Pick&Click-systeem (vanaf 36 euro) klikt u elk Velux-gordijn heel eenvoudig aan het raam.

Tekst Hilde Verbiest

Ik ga Bouwen & Renoveren

Tips

TIP

Gordijnen laten harmoniëren met de kleuren van de muren is niet altijd eenvoudig. U maakt het uzelf een stuk makkelijker door eerst de gordijnen (of andere raambekleding) te kiezen en pas daarna de verf. De laatste kan u bij gespecialiseerde winkels immers à la carte laten mengen. De kans dat u stof à la carte kan laten weven is veel kleiner.

TIP

Let op de stijl van uw huis. In oude huizen staan geplooide, rijke stoffen mooi, terwijl rechte gordijnen het goed doen in een hedendaagse woning.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels