Welke soorten beton zijn er?

Ruwbouw

Beton is in de huidige woningbouw een onmisbaar materiaal. Het wordt er vooral gebruikt als bouwmateriaal (ter plaatse gestort of prefab) maar daarnaast vindt het ook een aantal toepassingen in de afwerking en inrichting van de woning, evenals in de inrichting van de ruimte rondom de woning.

Beton is in de huidige woningbouw een onmisbaar materiaal. Het wordt er vooral gebruikt als bouwmateriaal (ter plaatse gestort of prefab) maar daarnaast vindt het ook een aantal toepassingen in de afwerking en inrichting van de woning, evenals in de inrichting van de ruimte rondom de woning. Als bouwmateriaal kunt u met beton bovendien twee richtingen uit: ofwel werkt u het verder af zodat het visueel aan het zicht wordt ontrokken, ofwel laat u het zichtbaar waardoor het ook deel gaat uitmaken van de inrichting van de woning. Een overzicht van de verschillende soorten beton.

Gewapend beton: beton kan grote drukkrachten weerstaan maar is niet goed bestand tegen trekkrachten. Die trekspanning wordt opgevangen door aan het beton een wapening van stalen staven of netten toe te voegen.

Voorgespannen beton: dit is een speciale toepassing van gewapend beton omdat een deel van de wapening wordt voorgespannen, of met andere woorden onder een trekkracht in het beton geplaatst. Op deze manier kan het beton uiteindelijk een hogere belasting dragen.

Spuitbeton: beton wordt op een bestaand oppervlak gespoten zonder bekisting. Spuitbeton wordt meestal gebruikt bij de restauratie van bestaande gevels, maar kan ook gebruikt worden om een nieuwe gevel een expressief en rotsachtig karakter te geven.

Zelfverdichtend beton: heeft een grote vloeibaarheid zodat het ook in bekistingen met slanke en/of ingewikkelde vormen kan gestort worden.

Zelfreinigend beton: door een technisch procedé (fotokatalyse) blijft het beton veel langer netjes.

Beton met motieven: wanneer beton nat wordt, onthult het motieven die onzichtbaar zijn wanneer het beton droog is. Wordt vooral toegepast in vochtige omgevingen zoals de douche, het bad of rond het zwembad.

Lichtdoorlatend beton: beton dat doorweven is met optische vezels die het licht doorlaten waardoor schaduwen en silhouetten zichtbaar blijven.

Ultra hoge sterkte beton: heeft 10 to 15 keer meer weerstand dan traditioneel beton. Laat dunnere constructies toe.

(rdm)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels