Welke types windmolens bestaan er?

Duurzaam bouwen, Energiebronnen

Zelfs binnen de kleine windmolens voor op het land bestaan twee types.

Er bestaan verschillende soorten windmolens. Wij belichten hier enkel de twee types die binnen de categorie kleine windmolens aan land vallen.

1. Windmolens met horizontale as

Deze windmolens hebben een horizontale as en twee of drie wieken die in een verticaal vlak draaien. Dat model treffen we het vaakst aan en is momenteel ongetwijfeld het interessantste. Het vermogen schommelt tussen 100 W en 35 kW. Deze modellen lenen zich perfect voor landelijke omgevingen waar het vrijwel voortdurend en krachtig waait.

2. De windmolens met verticale as (windturbines)

Deze windmolens hebben een verticale as, en een oriëntatiesysteem is overbodig op voorwaarde dat ze alle winden vangen, ongeacht de windrichting. Ze zijn bestand tegen krachtige windstoten, maar produceren minder energie dan windmolens met horizontale as. Vooral in de stad is dit type een aanrader.


We onderscheiden twee types:

2.1 ‘Savonius’

Beperkte afmetingen, weinig geluidshinder en zuinig. Makkelijk te plaatsen in de nok van het dak of op een plat dak. Functioneren ook bij weinig wind, hoewel het rendement beperkt blijft.

2.2 ‘Darrieus’

Starten niet zo makkelijk op bij weinig wind en garanderen dan ook een lager rendement. Ze nemen minder plaats in dan windmolens met horizontale as.

Jérémy Goldyn

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels