Bekijk de galerij Welke verf voor vochtige ruimtes?

Welke verf voor vochtige ruimtes?

Muurbekledingen, Nieuws

Glycerolverven maken plaats voor acryl- en alkydverven die (bijna) geurloos zijn en sneller drogen.

Vroeger

Vroeger werden enkel glycerolverven naar voor geschoven omwille van hun hoge vochtbestendigheid. De meeste daarvan zullen wellicht verdwijnen omdat ze giftige solventen bevatten en dus niet langer aan de milieunormen beantwoorden.

Nu

Ze maken plaats voor acryl- en alkydverven die (bijna) geurloos zijn en sneller drogen. De bijzonder ecologische kalkverven Auro 326 en 344 (laten uw muren ademen) en Ultra Nature van Ecobati (volgens het ecolabel zonder solventen) zijn dampdoorlatend en afwasbaar.

Muren die niet in contact komen met waterstralen of vet hebben voldoende aan een afwasbare verf. Het aanrecht achter kookplaten en de gootsteen in de keuken en de oppervlakken in de buurt van de badkuip en de wastafel daarentegen hebben nood aan een schrobbare en watergedragen acrylverf.

Die wordt meestal in één laag aangebracht en is specifiek ontwikkeld voor de keuken en de badkamer.

Ze bevat schimmelwerende middelen die de vorming van vlekken tegengaan, evenals een speciale vet- en schimmelafstotende film. Een voorbeeld daarvan is de speciale acrylverf van Dulux.

Trends

De eindeloze keuze aan kleuren maakt experimenten met sommige tinten mogelijk: appelgroen, rood of paarsblauw, bijvoorbeeld. Dat is met andere wandbekleding vaak niet mogelijk. Verven zijn vrij goedkoop en makkelijk aan te brengen, zodat u in een oogwenk een andere sfeer kan creëren.

Waarom zou u die oude tegels niet overschilderen in plaats van ze uit te breken? Ideaal om een ruimte in een nieuw jasje te steken! Sigma kiest voor felle kleuren. Histor en Levis pakken uit met een trendy collectie.

Natuurelementen en reisherinneringen blijven een belangrijke bron van inspiratie, maar de toenemende belangstelling voor design food zette Boss Paints ertoe aan samen te werken met vijf Belgische chefs, onder wie de toppers van dit moment.

De collectie ‘Tastecolours’ is gebaseerd op vijf smaken – zout, zuur, zoet, bitter en umami (verwijzing naar Japanse gerechten) – die in een kleurenpalet werden omgezet. Volgens de fabrikant “is smaak emotie, en emotie kleur”.

Voorbereiding

  • Was de oude verf zorgvuldig af.
  • De glycerolverf indien nodig ontglanzen om de hechting van de acrylverf te bevorderen.
  • Alle afbrokkelende verf verwijderen.
  • De ondergrond verstevigen indien de oude verf niet meer hecht.
  • Gaatjes dichtstoppen met pleister.
  • Gladschuren om een homogene en coherente ondergrond te creëren.
  • Een onderlaag van een behandelend product aanbrengen alvorens de nieuwe verf uit te strijken.
  • Een speciale onderlaag aanbrengen indien u over oude tegels schildert. Zo garandeert u een maximale hechting.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels