Welke vergunningen heb je nodig om een voorgevel te renoveren?

Welke vergunningen heb je nodig om een voorgevel te renoveren?

Gevelbekledingen

Wil je een bestaande gevel verven, extra isoleren of gewoon opfrissen? Ga dan vooraf na of je een bouwvergunning nodig hebt voor deze werken.

In Vlaanderen en Brussel heb je voor werken die het uitzicht van de voorgevel wijzingen, altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig. Dus zowel voor bijvoorbeeld een gevelisolatie langs de buitenzijde met een nieuwe afwerking, als voor het schilderen van je gevel in een nieuwe kleur. Bepaalde kleinere werken, zoals het reinigen van je gevel zonder het uitzicht te veranderen, zijn in de meeste gevallen vrijgesteld van een vergunning. Ga in elk geval langs bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente voordat je met de werken start.

Vrijstellingen in Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hoef je geen vergunning aan te vragen om jouw voorgevel te zandstralen. Ook een gevel die vanaf de openbare ruimte niet zichtbaar is en die niet in een vrijwaringszone is gelegen, mag je in een andere kleur schilderen zonder vergunning. Hetzelfde geldt wanneer je een gevel wil cementeren. Ook voor het aanbrengen van decoratieve of technische elementen die minder dan 12 centimeter uitspringen (bloembakken, brievenbussen, metalen platen voor vrije beroepen, …) heb je geen vergunning nodig.

 

© Luc Roymans/Tweestroom Architecten

 

Vrijstellingen in Vlaanderen

In Vlaanderen heb je voor onderhoudswerken, zoals een gevelreiniging waarbij je het uitzicht niet wijzigt, geen vergunning nodig. Opmerkelijk is dat handelingen zonder stabiliteitswerken en zonder wijziging van het fysiek bouwvolume aan zijgevels, achtergevels en daken ook kunnen vrijgesteld zijn van vergunning. Dit geldt onder meer voor het plaatsen van gevelisolatie en steenstrips. Maar om de voorgevel na te isoleren met isolatie en steenstrips (of een andere afwerking) heb je wél een vergunning nodig.

 

 

 

Soepelere regelgeving in Wallonië

In Wallonië gelden iets minder strikte regels dan in Vlaanderen en Brussel. Net als in de andere twee gewesten heb je geen vergunning nodig om jouw gevel te reinigen. Je kan daar perfect een bestaande gevel na-isoleren langs de buitenzijde en afwerken met een nieuwe bekleding. Je hoeft geen bouwvergunning aan te vragen zolang de nieuwe laag niet dikker is dan 30 cm. Dat is ruimschoots voldoende jouw woning energiezuiniger te maken. Let wel op: de nieuwe afwerking moet er net zo uitziet als de bestaande afwerkingslaag.

Tekst: Tom Mondelaers

Openingsbeeld: Laurent Brandajs/ Bureau d’architecture Crahay & Jamaigne

Welke vergunningen heb je nodig om een voorgevel te renoveren?

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels