Werkgelegenheid bouwsector daalde in 2012 voor het eerst sinds 2000

Immo, Nieuws

De werkgelegenheid in de bouwsector kende sinds 2000 een ononderbroken groei, maar in 2012 is die voor het eerst gedaald. De recentste cijfers, uit een studie die de Confederatie Bouw voorstelde, wijzen op een verlies van 3.184 jobs.

De groei sinds de crisis van 2008 is enkel toe te schrijven aan de bedienden. Hun aandeel is gestegen van 14,2 procent in 2002 naar 18,1 procent in 2012. Daarnaast drukte de sector ook zijn vrees uit voor een harmonisatie van het arbeiders- en bediendenstatuut. In de studie wijst de sectororganisatie ook op het bekende fenomeen van de buitenlandse arbeidskrachten. “Dat steeg gestaag en snel, en wordt nu geraamd op 18.500 arbeidsplaatsen op basis van de aangiften.”

Confederatie Bouw wil met de studie wat afstand nemen van de actualiteit over de harmonisatie van het arbeiders- en bediendestatuut. In de bouw heeft immers meer dan 80 procent het arbeidersstatuut, meer dan de andere industrietakken, die samen 38 procent bedienden tellen. De sectororganisatie vraagt zich af of bouwbedrijven na 8 juli, de dag waarop het statuut van arbeiders en bedienden geharmoniseerd moet zijn volgens het Grondwettelijk Hof, met een kater zullen zitten. “De positie van onze bedrijven kan door die harmonisatie nog meer aangetast worden”, klinkt het.

Gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere wijst op twee gevaren: een nieuwe verzwaring van hun kosten en een nieuwe aantasting van de arbeidsflexibiliteit. “We ramen de meerkosten van de harmonisatie op 3 procent van de loonmassa, te verhogen met 3 procent meerkosten van de harmonisatie van het sectorale onderdeel.” (Belga/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels