Werkgelegenheid in hernieuwbare energie stijgt met 5 procent

Energie

De werkgelegenheid in de sector van de schone energie is vorig jaar opnieuw met 5 procent gestegen. Wereldwijd werken nu 8,1 miljoen mensen in de sector.

De stijging is opvallend, want in de bredere energiesector daalde het aantal banen, zegt het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (Irena). Wereldwijd werken nu 8,1 miljoen mensen in de sector. Dat cijfer houdt geen rekening met waterkracht, nog eens goed voor 1,3 miljoen banen.

In de VS bijvoorbeeld daalde de werkgelegenheid in de olie- en gassector met maar liefst 18 procent, terwijl in de hernieuwbare energie 6 procent meer mensen aan de slag gingen. In China biedt de sector van de schone energie nu al 3,5 miljoen mensen werk, tegenover 2,6 miljoen in de olie- en gassector.

De landen met de meeste banen in de sector zijn China, Brazilië, de Verenigde Staten, India, Japan en Duitsland. Zonne-energie blijft de grootste werkgever met 2,8 miljoen banen in de productie, installatie en onderhoud. Vloeibare biobrandstoffen zijn de tweede grootste werkgever met 1,7 miljoen banen, gevolgd door windenergie met wereldwijd 1,1 werknemers.

Beleidskader

“De aanhoudende groei van de werkgelegenheid in hernieuwbare energie is significant omdat hij in sterk contrast staat met de algemene trend in de energiesector”, zegt Irena-directeur Adnan Amin. “De groei wordt aangedreven door de dalende kosten van hernieuwbare technologie en door een steeds beter beleidskader. We verwachten dat de groei aanhoudt naarmate hernieuwbare energiebronnen winstgevender worden en landen hun klimaatbeloftes inlossen.”

Dat beleidskader is essentieel, besluit ook het rapport. “Net zoals in vorige jaar blijkt een stabiel beleidskader een sleutelelement in het creëren van werkgelegenheid. Nationale energieveilingen in Brazilië en India, belastingvoordelen in de Verenigde Staten en een aangepast beleid in Azië hebben allemaal bijgedragen aan de groei van de werkgelegenheid.” (IPS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels