Wetenschappelijk debat in het Europees Parlement over energie

Energie, Immo

Op 28 november kwamen journalisten, wetenschappers en politieke leiders samen in de gebouwen van het Europees parlement in Brussel om enkele belangrijke energiekwesties te bespreken. De top stond in het teken van de laureaten van de 'Global Energy Prize'.

Op 28 november kwamen journalisten, wetenschappers en politieke leiders samen in de gebouwen van het Europees parlement in Brussel om enkele belangrijke energiekwesties te bespreken. De top stond in het teken van de laureaten van de ‘Global Energy Prize’. De gastheren van het wetenschappelijk debat waren Vittorio Prodi en Csaba Sógor, leden van het Europees Parlement. De laureaten van de Wereldenergieprijs, verschillende energie-experts, journalisten en internationale politici woonden het debat bij.

De Wereldenergieprijs

De voorbije tien jaar werd de Wereldenergieprijs uitgereikt aan 29 laureaten uit 9 landen. Deze prijs is, volgens Lobovskiy, de voorzitter van de organisatie, ‘een internationale erkenning voor verwezenlijkingen op het gebied van energie en elektriciteit.’ De winnaar van deze prijs ontvangt maar liefst 33 miljoen (ongeveer 800.000 euro).

Deelnemers aan het debat Wetenschappers zoals de Japanse uitvinder Akira Yoshino en de Britse Nobelprijswinnaar Rodney John Allam namen deel aan de debatten op de top. Ook de IJslandse deskundige in waterstof en geothermische energie Thorsteinn Sigfusson en milieu-experte Marta Bonifert waren aanwezig tijdens de gesprekken.

‘Hun werk en inzichten droegen aanzienlijk bij tot de ontwikkeling van het moderne wetenschappelijke denken; ze betekenen een heuse doorbraak bij het oplossen van de belangrijkste vraagstukken inzake energieverbruik en energie-efficiëntie,’ lichtte Poetin toe.

Brussel als initiatiefnemer De locatiekeuze was niet toevallig: ‘het is namelijk precies hier, in Brussel, dat ons land 12 jaar geleden tijdens de EU-Rusland top het initiatief nam om de Wereldenergieprijs op te richten,’ aldus de heer Poetin in zijn brief aan de deelnemers. Na een diner rijk aan uitwisselingen, ontmoetten de deelnemers elkaar in een prestigieuze en symbolische vergaderzaal van het Europees Parlement. Na afloop van de presentaties van de sprekers traden ze met elkaar in debat.

De conferentie leidde tot een lang debat, waarna de deelnemers de nodige vragen stelden. Tot slot zetten de sprekers hun opinie in grote lijnen uiteen inzake mogelijke ontwikkelingen in de duurzame

energiesector.

Nieuwe top in 2014

Deze ontmoeting was volgens de deelnemers een groot succes. Met de naderende Europese verkiezingen vindt in 2014 een nieuwe top plaats waarbij men op nog meer deelnemers uit de sector mikt. (Belga/LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels