Wetsontwerp omtrent whereabouts voor bouwvakkers krijgt veel kritiek

Immo, Nieuws

De regering heeft een wetsontwerp klaar dat bouwvakkers op grote bouwwerven verplicht hun aanwezigheid te registreren. Zowel de Bouwunie als de Confederatie Bouw hebben praktische bezwaren.

De regering heeft een wetsontwerp klaar dat bouwvakkers op grote bouwwerven verplicht hun aanwezigheid te registreren. Zowel de Bouwunie als de Confederatie Bouw hebben praktische bezwaren. Het omstreden wetsontwerp verplicht een elektronische aanwezigheidsregistratie op werven groter dan 500m². De bedoeling van deze maatregel is de veiligheid vergroten en de sociale fraude te verkleinen. Aannemers die deze wet niet zouden respecteren, riskeren geldboetes tot 6000 euro per niet-geregistreerde aannemer. Volgens de bouwsector is de maatregel echter volstrekt onhaalbaar en niet doeltreffend.

“Een gigantische administratieve rompslomp”

Volgens Bouwunie zou zo’n verplichte registratie vooral bouwbedrijven die het goed menen opzadelen met “een gigantische administratieve rompslomp.” Ook ziet de Bouwunie niet hoe de maatregel sociale fraude zou moeten tegengaan. “Het is zonneklaar dat enkel de bonafide Belgische bouwbedrijven zullen proberen de aanwezigheidsregistratie te respecteren. Zij zullen dan ook een makkelijke prooi zijn als er zich problemen voordoen op hun werf”, zegt de unie van de kmo-bouwbedrijven. “Aannemers die nu al een loopje nemen met bepaalde wettelijke verplichtingen zullen zich nooit registreren.”

Ook de Confederatie Bouw heeft praktische bezwaren. Zo kunnen zelfstandigen volgens de Europese dienstenrichtlijn niet verplicht worden zich in te schrijven of te registreren voor de uitoefening van hun beroep. Er wordt ook gevreesd voor een “wirwar van systemen”, bijvoorbeeld voor werknemers die op verschillende bouwplaatsen werken, of op werven waar verschillende directies aanwezig zijn. “De Confederatie betreurt dat men steeds maar de symptomen wil aanpakken zonder naar de oorzaken te kijken. Het is daarom dringend tijd dat men werk maakt van een gezond kader voor de bonafide bouwbedrijven”, klinkt het bij de aannemersfederatie.

“Een eenvoudig, haalbaar low-cost systeem”

Minister van Werk Monica De Coninck en staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez pareren de kritiek. “De bouwsector heeft al zes maanden heel constructief meegewerkt aan het voorstel in het kader van een herstel van de eerlijke concurrentie. Het voorstel dat eerstdaags op de ministerraad komt, formuleert precies de opening om samen te zoeken naar een oplossing die niet te veel kost, eenvoudig is en fraude bestrijdt; een eenvoudig low-cost systeem dat haalbaar is, in het bijzonder voor kmo’s. Het is een beetje vreemd dat het voorstel al wordt afgeschoten vooraleer het uitgewerkt is”, stellen de twee sp.a-excellenties in een gezamenlijke reactie.

De Bouwunie voegt echter nog toe dat er nooit een akkoord is geweest binnen de bouwsector over een elektronische aanwezigheidsregistratie in te voeren, wel over een afwezigheidsregistratie. De Bouwunie zegt dan ook de indruk te hebben dat de regering “koste wat het kost een principebeslissing wil doorduwen, zonder dat men er zelfs maar een idee over heeft hoe het in praktijk moet worden uitgevoerd.” (Belga/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels