Wie in nieuwe woning trekt voor 31 december kan nog genieten van Woonbonus

Wie in nieuwe woning trekt voor 31 december kan nog genieten van Woonbonus

Nieuws

De nieuwe woning moet bewoond zijn voor 31 december om nog van de huidige woonbonus te kunnen genieten.

Als je volgend jaar nog wil genieten van de woonbonus, de belastingvermindering wanneer je een eigen woning hebt, dan moet je voor het einde van het jaar in orde zijn met alle papieren.

Uit cijfers van notarissen is gebleken dat er in de maand november 19 procent meer huizen verkocht zijn dan vorig jaar. Kopers die nog willen genieten van de woonbonus zoals die nu bestaat, zullen dus voor 31 december moeten verhuizen.

Bewijzen verzamelen

‘De inschrijving in het bevolkingsregister is namelijk niet voldoende’, licht Francis Adyns van FOD Financiën toe op Radio 2. Je officiële adres moet nog niet veranderd zijn, maar u moet via verschillende elementen aantonen dat u effectief woont in uw nieuwe huis.

‘Die controle kan aan de hand van verschillende elementen aangetoond worden: door getuigenis van de buren, door energiefacturen, enzoverder. Onder eed verklaren dat u er effectief woont, gaat echter niet’, vertelt Adyns.

Het in orde brengen van de domicilie kan een indicatie zijn, maar vormt geen bewijs op zich. Voor het krijgen van de domicilie, moet de politie vaststellen dat je echt op je nieuw adres woont. Dat bezorgt wijkagenten tegenwoordig heel wat extra werk.

Renovatie moet gestart zijn

Wie nog niet in de woning kan trekken omdat er verbouwingen bezig zijn, kan wel nog van de woonbonus profiteren. De renovaties moeten al wel van start zijn gegaan, anders geldt deze uitzondering niet.

Voor overige uitzonderingen kan u best uw notaris raadplegen. (LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels