Wie nieuwe woning koopt moet registratierechten eerste terugkrijgen

Wie nieuwe woning koopt moet registratierechten eerste terugkrijgen

Nieuws

Wie een nieuwe woning koopt die volledig onder het btw-stelsel valt en dus aan 21 procent belast wordt, moet de 10 procent registratierechten die betaald werd bij de aankoop van een vorige woning terugkrijgen. Dat heeft het Grondwettelijk Hof geoordeeld.

Bij de aankoop van een nieuwe woning moest vroeger 21 procent btw en 10 procent registratierechten betaald worden. In 2010 besliste de Vlaamse Overheid dat dat dubbele taxatie was, en schafte het de inning van de registratierechten af.

Registratierechten meenemen

Het Hof heeft een arrest gewezen in een zaak die aanhangig gemaakt werd door een koppel uit Ledeberg bij Gent. De man en de vrouw kochten in 2011 een nieuwbouwwoning met bijbehorend stuk grond. Op die aankoop moesten ze – op basis van het Vlaams decreet van 23 december 2010 over de wijziging van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten – 21 procent belastingen betalen.

Vier jaar eerder had het koppel een appartement gekocht waarop 10 procent registratierechten werd geheven. Omwille van het voormelde decreet kon het koppel die registratierechten vorig jaar niet ‘meenemen’, wat er in de feiten voor zorgde dat dat bedrag niet kon worden afgetrokken van de verschuldigde btw.

Discriminatie

Wie geen nieuwbouwwoning koopt maar een oudere woning, of een nieuwbouwwoning en een stuk grond dat aan twee verschillende eigenaars toebehoort, geniet wel van de meeneembaarheid van eerder betaalde registratierechten. En dat is discriminatie, voerde het Gentse koppel voor de rechter aan. Het Grondwettelijk Hof geeft hen nu gelijk en vernietigt het decreet gedeeltelijk. Ook wie een nieuwe woning met bijbehorend stuk grond koopt onder het btw-stelsel moet betaalde registratierechten terugkrijgen, luidt het.

Maximaal 12.500 euro

Het bedrag dat kopers kunnen recupereren wordt geplafonneerd op 12.500 euro. Bijkomende voorwaarden zijn dat de woningen dienen als hoofdverblijfplaats en dat er maximaal 2 jaar mag verlopen tussen de verkoop van de ene woning en de aankoop van de andere. (Belga/SD)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels