“Wij willen geen superwinsten op de kap van mensen zonder zonnepanelen”

“Wij willen geen superwinsten op de kap van mensen zonder zonnepanelen”

Nieuws

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) verzekert dat zonnepanelen ook in de toekomst een rendement van vijf procent zullen opleveren, zelfs na aftrek van de netvergoeding. "Superwinsten" subsidiëren voor zonnepanelen wil ze echter niet.

Dier superwinsten zouden immers gewonnen worden op kap van mensen zonder zonnepanelen, zei ze op de VRT-radio. Eerder raakte al bekend dat Van den Bossche een verzekerd rendement van vijf procent voor ogen heeft voor hernieuwbare energie.

Goede en veilige investeringZe wil dus niet langer werken met een systeem van vaste bedragen, maar de Vlaamse steun aan bijvoorbeeld zonnepanelen afhankelijk maken van veranderende kosten en baten.

Concreet zou nog 21 à 23 euro steun nodig zijn per 1.000 kwh. Minder dus dan de 90 euro van vorig jaar. Voor Groenparlementslid Hermes Sanctorum valt de terugverdientijd – “gemiddeld zo’n 12 tot 16 jaar” – daardoor te hoog uit. “Niemand is voor oversubsidiëring”, benadrukt hij. “Vijf jaar is te weinig, maar twaalf jaar toch echt te veel.”

Bovendien zullen eigenaars van zonnepanelen volgens Sanctorum netto geld moeten opleggen door de nieuwe regeling. De subsidies vallen immers lager uit dan de opgelegde netvergoeding, argumenteert het groene parlementslid.

Voor minister Van den Bossche staat echter het rendement centraal. De berekeningen om tot een gegarandeerd rendement van vijf procent te komen, houden wel degelijk rekening met de distributienettarrieven en de netvergoeding, onderstreept zij nog. Zonnepanelen blijven voor haar dan ook een “zeer goede en veilige investering”. (Belga/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels