Bekijk de galerij

Winkelpand wordt woning

Renovatie gesloten

Twee leegstaande winkelpanden in hartje Gent werden met veel inventiviteit omgevormd tot een aangename woning.

KRACHTLIJNEN 1. De riante lichtinval door de vide en de patio. 2. De slimme indeling van de beperkte ruimte. 3. De uiteenlopende toepassingen van beton zoals het lavabomeubel in de badkamer, de vloertegels op het gelijkvloers en het onderste gedeelte van de trap. 4. De eenheid in en het sobere gebruik van kleur en materiaal.

ARCHITECTR2 architecten

De woning is opgevat als een lege doos. De indeling en nutsvoorzieningen waren bij de aankoop nog niet bepaald, en het dak bestond uit metalen platen die enkel het pand droog moesten houden. De Reviere: “De panden waren een blanco blad, zonder vloer, zonder leidingen.”

Ze kochten uiteindelijk twee aanpalende panden: twee grote lege ruimtes met onregelmatige afmetingen, de ene was hoog, de andere laag en liet minder licht binnen. Aan de glazen voorgevel met winkeldeur mocht de bouwheer echter niets veranderen. Nochtans oogt de woning niet als een verbouwd winkelpand want samen met architect Verleye creëerde de bouwheer een origineel ingedeelde woning met ongewone afmetingen.

Het heeft heel wat puzzelwerk gevergd vooraleer de architect en de bouwheer de meest geschikte indeling voor deze buitenmaatse ruimtes hadden gevonden. Maar dat vond de bouwheer nu net veel boeiender dan het renoveren van een bestaand pand.

Patio

De grootste uitdaging van de verbouwing was ongetwijfeld het creëren van lichtinval. De enige lichtinval kwam immers via de voorgevel. Hoewel die volledig uit glas bestaat, was de lichtinval beperkt en raakte het licht niet tot achteraan in het pand. Om meer licht in de woning te laten stromen, kozen de architect en de bouwheer voor een drastische oplossing.

De architect voorzag in de hoge ruimte een verdieping en een vide. Op de verdieping creëerde hij een patio in glas. Om de patio te kunnen realiseren, nam hij iets minder dan een vierde uit het dak weg. Het dak zelf werd stevig geïsoleerd en voldoet aan de hedendaagse normen.

Tevens werd er niet alleen rondom de nieuwe patio, maar overal in de woning dubbel beglazing voorzien. Door de patio kan het licht rijkelijk binnenstromen in de zithoek op de verdieping en via de vide naar de eethoek, de keuken en het bureau op het gelijkvloers. De lege doos baadt nu in het licht en de hoge ruimte werd evenwichtig ingevuld.

Koud vs. warm

De bouwheer wist al heel snel dat hij het interieur zou afwerken met glas, beton omwille van zijn textuur, en wengéhout om het ‘harde’ van de twee andere materialen te verzachten. De salon- en eettafel hebben de eigenaars zelf uit wengéhout gemaakt. Op de trap ontmoeten het warme en het koude materiaal elkaar letterlijk. Het onderste gedeelte bestaat uit beton, het bovenste uit wengé.

Omdat de eigenaars bijzonder veel aandacht hebben voor het juiste evenwicht tussen warme en koude materialen, kwamen er op verschillende plaatsen gordijnen. Ze kozen bewust niet voor stores omdat die de ruimte nog kouder laten lijken. Bovendien zijn gevoerde gordijnen op akoestisch vlak aangeraden, vooral in de hoge ruimte. In een omgeving die enkel uit steen en beton is opgebouwd, kampt men vaak met een storende resonantie. Gordijnen, een vloer- of wandtapijt verhelpen dit euvel.

Agnes Mus

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels