Winterweer legt buitenwerven stil

Nieuws

Ruwbouwwerken, wegenwerken en grondwerken kunnen niet plaatsvinden door het koude weer.

Door de sneeuw en koude ligt de activiteit stil op de buitenwerven. Ruwbouwwerken, wegenwerken en grondwerken kunnen nu niet plaatsvinden, meldt de Bouwunie woensdag.

Die actviteiten worden pas hervat wanneer de werf voldoende ontdooid is. Werven in winddichte ruwbouw ondervinden geen hinder, net als bijvoorbeeld schilderwerken en het plaatsen van de verwarming.

Bij vriesweer kunnen vele buitenwerken niet uitgevoerd worden. “Vooral metsen, betongieten en werken met machines zijn onmogelijk. Vorst doet vers gemetste stenen losvriezen, de watertoevoer van de mortelsilo kan niet vrijgehouden worden, de kwaliteit van eventueel toch uitgevoerd metselwerk is niet op niveau, machines staan vastgevroren zodat bij werken breuk vrijwel zeker is”, aldus Bouwunie, de organisatie die binnen Unizo de bouwsector vertegenwoordigt.

Uitzonderlijk streng

Daarnaast speelt ook het veiligheidsaspect voor de werknemers. Het werk op de stilgelegde werven wordt pas hervat wanneer die voldoende ontdooid zijn. “Dat betekent dat het ook ‘s nachts niet meer mag vriezen (of maar een klein beetje).”

Concreet betekent dit dat die bouwwerken donderdag en vrijdag nog stilliggen en pas ten vroegste begin volgende week opnieuw kunnen opstarten, indien de weersomstandigheden het toelaten.

De jongste tien jaar waren er elke winter gemiddeld 30 erkende vorstdagen. Vorige winter (2009-2010) was uitzonderlijk streng met 48 erkende vorst- en sneeuwdagen. Bij vriesweer kunnen bouwbedrijven weerverlet inroepen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels