Bekijk de galerij

Wonen en werken in een oude hoeve

Renovatie open

In 2007 kochten dierenarts Piet en zijn partner Isabelle een oude en vervallen hoeve in Gaasbeek bij Lennik.

Krachtlijnen (volgens de architect)

1. De samenwerking met de bouwheren, die veel enthousiasme en vertrouwen toonden. 2. Het gebruik van een evident materiaal als baksteen, zodanig dat die evidentie de bindende kracht wordt. 3. Ondanks de sterke geometrie van de bakstenen koker is er het net wandelen doorheen een straatje in een zuiders dorpje.

Ontwerp

Architect Bart Lens, Lens°Ass architects – 011 24 77 60

Piet en Isabelle kochten de oude hoeve op een boogscheut van hun vroegere woning, een villa die ze samen hadden gebouwd en waar ook de dierenartsenpraktijk werd ondergebracht. “Maar de praktijk werd alsmaar groter en daardoor liepen privé en werk veel te veel in elkaar over. Het was gewoon niet gezond meer”, vertelt Isabelle.

“Heel even hebben we overwogen om op de oude locatie uit te breiden. Tot op amper een paar honderd meter verder een oude hoeve te koop kwam te staan. Piet wilde al lang een oude hoeve kopen en ik wilde absoluut in Gaasbeek blijven wonen. Dus was een compromis snel gevonden.”

So far so good. Maar daarmee was het verhaal nog niet ten einde. De hoeve, met oude stallen voor paarden, koeien en varkens, was in een zeer slechte staat. Om die hoeve om te bouwen tot een dierenartsenpraktijk mét woning was een goede architect nodig en die vonden Piet en Isabelle in de persoon van Bart Lens. Piet en Isabelle kwamen bij hem terecht via een tuinaannemer die had meegewerkt aan een van de projecten van de Limburgse architect. samen met Bart Lens bezocht het koppel een paar realisaties van de architect, onder andere in Maasmechelen. Het klikte meteen en al snel gingen ze samen in zee.

“Vooral de manier waarop Bart Lens er in slaagt om nieuwbouw te integreren in bestaande constructies, wist ons te overtuigen.” Anderhalf jaar hebben Piet en Isabelle nodig gehad om samen met de architect hun ideeën in plannen te gieten. Voeg daarbij anderhalf jaar effectieve verbouwing en in oktober 2010 konden de dierenarts en zijn vrouw, samen met hun drie kinderen, verhuizen naar de gerenoveerde hoeve.

Dirk De Mesmaeker

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 349 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels