Bekijk de galerij

Wonen in een voormalig internaat

Renovatie open

De majestueuze kapel die bij dit internaat hoorde, was een dankbaar architecturaal gegeven.

KRACHTLIJNEN 1. De immense kapelruimte en de schitterende ligging met zicht op de haven maakten de architect enthousiast 2. Heel wat originele elementen uit het oorspronkelijke gebouw bleven gevrijwaard 3. Ruimtes lopen vloeiend in elkaar over en het dakgebinte van de kapel is zichtbaar van beneden. 4. Een opvallend wit volume integreert borstwering, tv-console, bureau en boekenkast

ARCHITECTPiet Van de Walle

Op de voorgevel staat het nog duidelijk te lezen: ‘Schipperskapel’. Toch verwijst de naam slechts naar een deel van de functie van het gebouw, dat vermoedelijk op het einde van de 19de eeuw werd gebouwd in de Gentse zeehaven. Eigenlijk was het een internaat voor schipperskinderen, die hier tijdens de week les kregen. De immense kapelruimte en de schitterende ligging met zicht op de havendokken en het water maakten de opdrachtgever bijzonder enthousiast. De structuur van het gebouw was nog heel degelijk, maar het gebouw had nooit eerder een woonfunctie gehad.

In nauw overleg met de opdrachtgever boog architect Van de Walle zich over het totaalplan, van de volledige herinrichting van het pand tot en met de materiaalkeuze en het maatmeubilair. Het uiteindelijke resultaat was een gezinswoning met een leefruimte en keuken op de begane grond, een zithoek, bureau, slaapkamer en badkamer op de eerste verdieping en twee kamers met sanitaire cel op de tweede.

Groot gat

Het dak werd vernieuwd en van isolatie voorzien, het buitenschrijnwerk werd vervangen en alle buitengevels werden grondig gereinigd. Uiteraard werden ook alle gebruikte technieken aan een grondig onderzoek onderworpen. Heel wat originele elementen bleven gevrijwaard: het dakgebinte, de centrale gang van voordeur tot helemaal achteraan de woning, de oude tegelvloer in dambordpatroon, oude radiatoren…

“De kapelruimte was fantastisch en bijzonder dankbaar,” zegt architect Van de Walle. “Maar van op het gelijkvloers kon men die kapelruimte op geen enkele manier ervaren. Tenzij we een groot gat sloegen in de kapelvloer op de verdieping.”

In het gat in de kapelvloer bleven de steunbalken bewaard, zodat de aard van de ingreep wel duidelijk zichtbaar blijft. “We maakten van de gelegenheid gebruik om de op die manier ontstane vide te combineren met de verticale circulatie, de trap dus, en met een multifunctioneel meubel op de verdieping. Dat meubel integreert de televisieconsole, een bureau, een boekenkast en de borstwering.” Kortom, ruimtelijkheid en functionaliteit gecombineerd in een compact geheel!

Sofie De Vriese

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels