Woningen staan bijna dubbel zo lang te koop als in half 2008

Nieuws

Woningen blijven bijna twee keer zo lang te koop staan: van gemiddeld 69 dagen medio 2008 naar 132 dagen in het eerste kwartaal van 2010.

Woningen blijven bijna twee keer zo lang te koop staan: van gemiddeld 69 dagen medio 2008 naar 132 dagen in het eerste kwartaal van 2010. Dat meldt de lagekostenmakelaar Directmakelaar.be donderdag.

De particuliere vastgoedsentimentindex (PVS) van Directmakelaar.be geeft de nieuwe verkoopintenties weer van particuliere verkopers uit het middensegment van woningen. Verder wordt het aantal prijswijzigingen opgevolgd dat deze particuliere verkopers aanbrengen in hun vastgoedaanbiedingen.

De PVS-index daalt in juli terug naar 1,14 tegenover 1,26 in juni, wat de aarzeling van de verkopers aangeeft, aldus Directmakelaar.be. “Uit het verleden weten wij dat de prijsvorming op de vastgoedmarkt een ‘asymmetrisch aanpassingsproces’ is: flexibel naar boven toe maar star naar beneden.

Wanneer de vraag toeneemt, wordt de prijs langs de aanbodzijde onmiddellijk in een prijsstijging omgezet. Als de vraag afneemt, dan wordt dit slechts langzaam omgezet in een prijsdaling”, aldus Hans Loose van Directmakelaar.be.

In een eerste fase neemt de gemiddelde verkooptijd toe en slechts mondjesmaat geven verkopers toe aan een prijsdaling. Vandaag staan woningen al langer te koop en reeds enige tijd beginnen de verkopers hun prijzen te herbekijken en houden ze meer rekening met de realiteit van de markt, aldus nog Hans Loose.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels