Woningprijzen stijgen ondanks berichten over vastgoedbubbel

Immo, Nieuws

Op basis van vergelijkende cijfers besluit Century 21 dat de Belgische vastgoedmarkt de eerste zes maanden van 2012 standhield. Er is geen sprake van sterk dalende prijzen, ondanks berichten over een hoge overwaardering van The Economist, het IMF en de Nationale Bank.

Op basis van een vergelijking van haar cijfers uit de eerste helft van 2012 met de eerste helft van 2011 besluit Century 21 dat de Belgische vastgoedmarkt de eerste zes maanden van 2012 tandhield. Ondanks een dalend aantal transacties (-8%) is er geen sprake van sterk dalende prijzen, ondanks berichten over een hoge overwaardering van The Economist, het IMF en de Nationale Bank. Er zijn ook meer panden op de markt aangeboden en de gemiddelde prijs steeg met zowat 4 procent. Verschillen tussen Noord en Zuid Er wordt een daling vastgesteld van het aantal verkoopstransacties in België van 8% ten opzichte van het eerste halfjaar in 2011. De daling doet zich vooral voor in Wallonië, met een daling van 18 % tegenover het topjaar 2011 (-18%). In Vlaanderen is er een een lichte stijging van het aantal transacties (+1%).

“De daling van het aantal verkoopstransacties valt enerzijds te verklaren door de normalisatie van de markt in Wallonië. Anderzijds draagt ook de strengere houding van financiële instellingen bij tot deze daling. Voor veel gevraagde panden uit het goedkopere segment van de vastgoedmarkt (tussen €100.000 en €150.000 in Vlaanderen en tussen €80.000 en €120.000 in Wallonië), waarbij meer dan 90% van het aankoopbedrag ontleend dient te worden, wordt het voor een grote groep kopers steeds moeilijker om een lening te verkrijgen”, aldus Mathieu Verwilghen, General Manager CENTURY 21 Benelux.

Stijging gemiddelde verkoopsprijs De stijging van de verkoopprijs betekent niet dat de prijs per pand in het algemeen gestegen is: “De verklaring van de stijging van de gemiddelde verkoopsprijs dient gezocht te worden bij de dalende verkoop van panden in het goedkopere segment en de stabilisatie van de verkoop in het duurdere segment”, aldus Mathieu Verwilghen.

Voor de tweede helft van 2012 wordt een verdere stabilisatie van de vastgoedmarkt verwacht. “Het aantal panden dat te koop wordt aangeboden zal nog een lichte stijging kennen. Bovendien zullen de hoge huurprijzen de vraag enkel versterken en vooral de jongeren nog meer aansporen om op jongere leeftijd uit te kijken naar een eigen woning”, aldus Century 21. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels