Woonbonus maakte huis 40.000 euro duurder

Woonbonus maakte huis 40.000 euro duurder

Nieuws

Door de woonbonus is een huis de voorbije tien jaar 40.000 euro duurder geworden. Voor een gemiddelde woning komt dat neer op een stijging van 28 procent.

Door de woonbonus is een huis de voorbije tien jaar 40.000 euro duurder geworden. Voor een gemiddelde woning komt dat neer op een stijging van 28 procent. Dat blijkt volgens De Standaard en Het Nieuwsblad uit een evalutie de KU Leuven uitvoerde op vraag van minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.A).

De woonbonus is een belastingvermindering op de hypotheeklening en zorgt er dus voor dat lenen goedkoper wordt. In 2005 werd de maatregel ingevoerd met de bedoeling om woningen net betaalbaarder te maken. Maar de praktijk leert dat elke euro voordeel opnieuw wordt besteed aan de aankoop van een woning, waardoor de prijzen alleen maar worden opgedreven.

Het systeem snel afschaffen is evenwel geen optie, want dat zou de huizenprijzen doen dalen met liefst 23 procent, een dramatische instorting van de huizenmarkt. “Daarom moet de maatregel heel geleidelijk afgebouwd worden, over een periode van 20 tot 25 jaar en enkel voor nieuwe contracten”, zegt onderzoeker Frank Vastmans. “Het minimum wat nu moet gebeuren, is de belasting­aftrek niet meer indexeren.”

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels