Bekijk de galerij

Woonervaring onder de nok

Renovatie halfopen

Architect Tom Vanhee renoveerde in Brugge een beschermd pand en ging een verbond aan met het aanpalende appartement.

KRACHTLIJNEN1. De openheid van de ruimte en de uitzichten genereren een aangename woonervaring. 2. De lichtinval is rijk en gevarieerd: sheddaken, dakkapellen,… 3. Oud en nieuw zorgen voor een prikkelende spanning, waarbij de eigenheid van de beschermde woning versterkt wordt. 4. Doordacht gebruik van elke m².

ARCHITECTROOM & ROOM architectuur en stedenbouw, architect Tom Vanhee

Op de zijgevel staat in zwarte letters ‘In den Cleynen Thems’ geschilderd. Het huis, met aan de straatkant een trapgevel, ligt op de hoek van de Zuidzandstraat en het Sint-Salvatorskerkhof in Brugge. Een zichtlocatie van formaat.

Dat het hier gaat om een historische plek staat buiten kijf. Sinds het derde kwart van de 17de eeuw herbergt het pand een apotheek waarvan de trapgevel dateert uit ca.1700.

De opdracht van architect Tom Vanhee (ROOM & ROOM, architectuur en stedenbouw) bestond erin de zolderverdieping van de apotheek te verbinden met het overeenstemmend appartement van het belendend appartementsgebouw.

De inrichting van de bovenverdieping drong zich op door de uitbreiding van de apotheek. Het herinrichten van zolderverdiepingen is een oprukkend fenomeen.

De verbinding tussen beide appartementen werd gerealiseerd door het inschuiven van een zaagtanddak, ook wel sheddak genoemd.

Het zaagtanddak organiseerde architect Tom Vanhee op het eeuwenoude ritme van de spanten.

De buitenkant van dit dak kreeg een zinken afwerking dat een fluwelen en tactiele indruk nalaat.

Totale openheid

Binnen werkte Vanhee de oude hokjesindeling in beide appartementen volledig weg. Daarmee kwam hij tegemoet aan de vraag van de opdrachtgevers om totale openheid te creëren. Openheid kwam er door extra lichtinval te organiseren.

Niet alleen de sheddaken zorgen daarvoor, maar eveneens de twee nieuwe dakkapellen die op de straat en de Sint-Salvatorkathedraal uitkijken. Ze introduceren lateraal licht waardoor de ruimtelijke ervaring nog spannender wordt.

De zolderverdieping bereikte men aanvankelijk via een trap die om veiligheidsreden werd omkast. Vandaag is er een lift wat het comfort extra verhoogt. De grote open leefruimte is karakteristiek door de oude, historische dakstoel.

Het houten gebinte geeft aan de woonkamer onder de nok een dynamische en levendige structuur. Het is een ruimte die je met het oog heerlijk kan afreizen.

In de oude schoorsteen die de woonruimte structureel opdeelt, voorzag de architect een doorkijkhaard op gas, een oplossing die goed past binnen de ruimtelijke oplossingen van het woonproject.

In het aanpalend appartementsgebouw bevindt zich een sneeuwwitte badkamer die ook weer vanuit het oogpunt van lichtweerkaatsing is bedacht.

Badkamer en slaapkamer liggen in elkaars verlengde en zijn als een eenheid geconcipieerd. De hagelwitte gietvloer versterkt die visuele eenheid.

Philip Willaert

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels