Word een groene superheld!

Word een groene superheld!

Wedstrijden en speciale acties

Om een groene superheld te worden, hoef je alleen je stroom-, water- en energieverbruik te verlagen. Eerder een kwestie van gezond verstand dan een heldendaad, maar in elk geval goed voor het milieu én voor je portemonnee.

Water en elektriciteit besparen

In België verbruiken we per persoon ongeveer 200 liter water per dag, waarvan 35 % tijdens het wassen en evenveel voor het toilet. Wie slim wil besparen, neemt een douche in plaats van een bad (30 tot 80 liter ten opzichte van 150 tot 200), draait de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en plaatst op het toilet een spoelbak met twee knoppen.

Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 15 tot 20 % elektriciteit voor verlichting. Verlaag je stroomverbruik door te kiezen voor energiezuinige lampen, zoals ledverlichting en door het licht niet onnodig te laten branden.

Zorg dat de deur van je koelkast en vriezer goed dicht zijn en ontdooi de apparaten regelmatig. Gebruik stopcontactdozen met schakelaar, zodat apparaten na gebruik niet in stand-by blijven staan.

Stap ook over op groene stroom. Greenpeace biedt een klassement aan van stroomleveranciers op mijngroenestroom.be, om je te helpen een leverancier te kiezen en je milieubelasting en rekeningen te verlagen.

Isolatie: de belangrijkste stap

15 tot 35 % van het warmteverlies in huis komt door slecht geïsoleerde ramen en daken. Eerste tip: investeer in hoog- of superisolerende kozijnen en ramen. Denk ook aan het isoleren van muren en cv-leidingen in onverwarmde vertrekken. Sluit ten slotte overgordijnen en luiken van zodra het donker wordt.

Slim stoken

Trek voor je de thermostaat hoger zet een trui aan. Het hoeft niet in alle vertrekken even warm te zijn. Indien 20° voldoende is voor in de woonkamer, hoeft het in slaapkamers maar 17° te zijn en ruimten waar je maar even bent (zoals de gang of het toilet) hoeven helemaal niet te worden verwarmd.

 

Een slimme thermostaat kan de temperatuur in huis regelen op basis van je gewoontes. En met zo’n thermostaat kan je ook je verbruik nagaan… en je gewoontes aanpassen.

Wordt het tijd om de cv-ketel te vervangen, kies dan voor een energiezuinig en milieuvriendelijk model. HR-ketels van de nieuwste generatie zijn uiterst innovatief en met sommige van die ketels, zoals de ecoTEC exclusive Green iQ van Vaillant, kan bij warmwaterproductie jaarlijks tot wel 8 % energie worden bespaard.

Wil je weten of je een groene superheld bent? Doe de test op: www.mygreeniq.com/nl

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels