Wordt woningen schenken goedkoper?

Nieuws

Om de zware successierechten te vermijden - de belasting die je betaalt op goederen (roerend en onroerend) die je hebt geërfd - kiezen veel mensen ervoor om over te gaan tot een schenking.

Hier betaal je ook rechten op, maar aanzienlijk minder dan de successierechten. Althans, als de schenking gebeurt tussen ouders en kinderen (“in rechte lijn”). In andere gevallen kunnen de schenkingsrechten voor een woning oplopen tot wel 80%, afhankelijk van de relatie tot de schenker en de waarde van het onroerend goed.

Door die zware belasting vinden veel mensen het niet interessant om vastgoed te schenken aan broers of zussen, neven en nichten of vrienden. De Vlaamse regering wil die tarieven nu verlagen. Op die manier willen ze de schenkingen tussen personen “niet in rechte lijn”, stimuleren en zo meer inkomsten genereren.

Het hoogste tarief zou maar liefst gehalveerd worden, tot 40% voor vastgoed boven de 450.000 euro. Wie de geschonken woning renoveert of voor lange duur verhuurt, zou van een extra korting kunnen genieten. De maatregel is opgenomen in de begroting, de vraag wanneer die tariefverlaging van kracht gaat, blijft voorlopig onbeantwoord.

Sarah De Meûter

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels