Zaha Hadid wint ‘Design of The Year 2014’ met omstreden gebouw in Azerbeidzjan

Nieuws

De bekende Brits-Iraakse architect Zaha Hadid heeft de 'Design Museum Design of The Year Award 2014' gewonnen met haar ontwerp van het Heydar Aliyev Center in Baku, Azerbeidzjan. Hadid is de eerste vrouw die deze prijs, uitgereikt door het Design Museum in Londen, mee naar huis mag nemen in de zeven jaar dat deze award wordt uitgereikt.

De bekende Brits-Iraakse architect Zaha Hadid heeft de ‘Design Museum Design of The Year Award 2014’ gewonnen met haar ontwerp van het Heydar Aliyev Center in Baku, Azerbeidzjan. Hadid is de eerste vrouw die deze prijs, uitgereikt door het Design Museum in Londen, mee naar huis mag nemen in de zeven jaar dat deze award wordt uitgereikt.

In het gebouw in Baku, ontworpen door Hadid, is een museum en concertzaal ondergebracht. Officieel werd het gebouw geopend in 2012 en het ontwerp werd gemaakt met de bedoeling de focus te leggen op de herontwikkeling van de hoofdstad van Azerbeidzjan. Hadid is alvast in de wolken met het winnen van deze prijs: “We zijn enorm blij met het winnen van deze prijs. Het gebouw is een plek waar iedereen zich welkom voelt.”

Gebouw met omstreden voorgeschiedenis

Zaha Hadid is niet enkel de eerste vrouw die de prijs in ontvangst mag nemen, maar het is ook de eerste keer dat een architecturaal project de hoofdprijs krijgt van het Londense Design Museum. Vorige winnaars waren onder meer de Olympische toorts en de website van de Britse overheid. De jury was alvast erg lovend over de winnaar van 2014, Zaha Hadid en haar ontwerp. “Het is een ontzettend mooi gebouw, ontworpen door een van de beste architecten op het hoogtepunt van haar kunnen,” aldus één van de zeventig juryleden, architect Piers Gough.

Toch is het ontwerp van Hadid ook omstreden omdat er voor het neerplanten van dit gebouw heel wat mensen uit hun huis werden gezet op een onwettelijke manier. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels