Bekijk de galerij

Zalig aan zee: robuuste en romantische vakantiewoning in beeld

Renovatie gesloten

Ruwe, duurzame materialen, open ruimtes en veel steigerhout. De vakantiewoningen van Zalig Aan Zee hebben een robuuste en romantische look. Ze beginnen nochtans stuk voor stuk als doordeweekse rijhuizen.

Wie op zomerse dagen naar de kust trekt, heeft gegarandeerd af te rekenen met files. Zoveel groter is dan ook het vakantiegevoel als je na die lange rit aankomt in een gezellig vakantiehuis, een plek waar even niets moet. “Als bezoeker kom je meteen tot rust”, zegt Kathleen Cassiers. Zes jaar geleden kocht ze samen met haar man een rijwoning in Knokke-Heist, om op te knappen en er met het gezin tot rust te komen. Intussen wordt “Zalig aan zee” verhuurd en is het koppel bezig met “Zalig aan zee” nummer 5.

Het recept is telkens hetzelfde: neem een uitgeleefd huis in goede staat, haal er alles uit tot alleen de structuur overblijft en werk af met natuurlijke, robuuste materialen zoals steigerhout en beton. “Die materialen zijn ons handelsmerk. We kiezen voor eenvoud en veel licht. De ruimte delen we zelf in. Er komt alleen een architect aan te pas voor het technische gedeelte: zaken zoals de stabiliteit, de veiligheidscoördinatie en EPB-studie. En uiteraard ook om te kijken of we voldoen aan de bouwvoorschriften voor het verkrijgen van de bouwvergunning.”

Open ruimte

Deze vakantiewoning van Zalig Aan Zee ligt in een rustige straat in Knokke-Heist: een oude rijwoning uit de jaren 50. Er was weinig comfort. Het gelijkvloers en de verdiepingen waren opgedeeld in aparte kamers. En de tuin was een wildernis. “We hebben alles gestript tot op de ruwbouw. Ook de pvc-ramen hebben we vervangen, ook al waren ze nog in goede staat. We gebruiken immers liefst zo veel mogelijk natuurlijke materialen. De ramen zijn nu van moabihout. Dat zijn profielen die gelakt uit de fabriek komen.”

De Zalig Aan Zee woningen vertonen heel wat gelijkenissen: het gelijkvloers is volledig opengewerkt. Alle binnenmuren werden gesloopt. De stalen kolom in het midden – een structurele maatregel – geeft de leefruimte meteen een soort loftgevoel. “Ik vind het belangrijk om een vrij zicht te hebben en zonder omwegen naar het terras te kunnen. Zeker als je met vakantie bent.”

Wim Deloof

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels