Zeg het met bloemen!

Zeg het met bloemen!

Decoratie en meubilair

Ze staan nonchalant in een vaas, schikken zich gracieus naar de regels van het ikebana, woekeren lustig langsheen de heg of vormen een kleurrijk lappendeken van keurig aangelegde bedden. Bloemen duiken overal op en blijven altijd bekoren. Maar kennen we ze wel écht?

Over bloemen circuleren heel wat clichés die we moeten overstijgen om ze weer helemaal te kunnen ontdekken in marktstalletjes. We moeten diepgewortelde gebruiken en conventionele bloemisten links laten liggen en ons laten inspireren door de fleurige creativiteit die ons langs alle kanten bereikt. Ook bloemen zijn een kwestie van design.

Evolutie in de bloemenkunst

“Het heeft jaren geduurd vóór Belgen een andere kijk op bloemen kregen.”, vertelt een getalenteerd bloemenartiest. “De keuze bleef veelal beperkt tot irissen, gerbera en baccaratrozen.”

Sindsdien is de mentaliteit veranderd, al zien we nog steeds een zekere terughoudendheid naargelang de streek, de culturele achtergrond en de openheid voor nieuwe trends. Op het einde van de jaren vijftig kreeg bloemenkunstenaar Delogne de kans zijn talent te ontplooien aan de grootste ikebana-academie in Japan. Later werden er ook bij ons cursussen georganiseerd, maar het was pas onder impuls van de Belgian Flowers Society (opgestart door Belgische vrouwen met een passie voor bloemenkunst) dat de elitaire barrières werden overstegen en dat er een breder publiek werd bereikt. Toen kwam de evolutie in een stroomversnelling terecht, zeker na de ontdekking van grote talenten (met Daniël Ost als koploper), die verder gingen dan bloemschikken en die zich profileerden als heuse beeldhouwers of decorontwerpers die met plantaardig materiaal aan de slag gingen.

Hoewel het trio iris-gerbera-baccaratroos niet helemaal is verdwenen, wordt het assortiment dat floristen tegenwoordig aanbieden, gekenmerkt door een enorme keuze en een nooit verhoopt eclecticisme. Lange tijd waren bloemen iets voor speciale gelegenheden. Stilaan echter maken ze deel uit van de dagelijkse aankopen van een toenemend aantal consumenten.

De bloemenwereld binnen handbereik

Een andere factor die heeft bijgedragen tot de nieuwe manier waarop we bloemen bekijken, beminnen en kiezen, is de heuse globalisering van de markt in onze buurlanden, en meer bepaald in Nederland. Bijna alle bloemen die in Europa (en zelfs in andere delen van de wereld) circuleren, passeren dit unieke platform. Daardoor krijgen wij toegang tot een onvoorstelbaar aantal bloemenvariëteiten, en vormen exotische soorten (die bij ons soms niet eens gekend zijn) een aanvulling op een bloemenaanbod dat elke verbeelding tart. Het ongebruikelijke en fascinerende gamma van vandaag prikkelt onze nieuwsgierigheid en onze passie. Hanteren we bij dit alles ook nog de principes van het design, dan zijn alle voorwaarden vervuld om niet langer te hoeven spreken van “eenvoudige” boeketten.

Struiken

In huis wordt er dus anders tegen snijbloemen aangekeken. Daardoor worden uiteenlopende bloemenvariëteiten ook meer gebruikt bij de aanleg van de omgeving van de woning. Ze passen bij de materialen (paadjes met klinkers, houten tegels, keien) en bij de vaak onvermijdelijke structuren die niet altijd zo esthetisch zijn als we zouden willen. Vaak is het wel even zoeken vooraleer u een ietwat originelere soort ontdekt voor het aanplanten van heggen, het omzomen van paadjes, het aankleden van een betegelde oppervlakte of het opfleuren van een talud. Een tip: breng eens een bezoekje aan een (private) tuin om informatie te verzamelen, inspiratie op te doen en de platgetreden paadjes te verlaten.

Principes

Uiteraard is niet iedereen even getalenteerd, maar vrijwel iedereen kan leren hoe je bloemen op een kunstige manier kan schikken en ze een plaats geven in het leven van elke dag. Daarvoor volstaan enkele essentiële principes: soberheid, harmonie, de keuze van een geschikte vaas, en een gul gebruik van bladeren.

U kunt de keuze voor één groot boeket altijd afwisselen met het verspreiden van minivaasjes over het hele huis. Daarin kunt u handenvol bloemen kwijt die anders nauwelijks onze interesse zouden wekken. Probeer wel de harmonie niet uit het oog te verliezen. Vreest u écht een gebrek aan inspiratie of kennis, sla er dan eens een gespecialiseerd boek op na.

Over het budget van de vaas hoeft u zich geen zorgen te maken: er is momenteel echt een overaanbod aan vazen en allerlei andere dragers voor ieders beurs. De materialen variëren van heel eenvoudig tot bijzonder kostbaar.

Kunstbloemen

Bloemen houden niet van om het even welke locatie. Op de werkvloer bijvoorbeeld bestaat het gevaar dat ze snel verwelken. In dat geval kan u kiezen voor kunstbloemen. Ga dan wel voor onberispelijke kwaliteit (zoals de collecties van SIA), creëer composities die sterk aan verse bloemen doen denken en vervang ze geregeld, vóór ze onder een laagje stof verdwijnen. Datzelfde geldt voor gedroogde bloemen.

Hoe verzorgen?

Gezien hun korte levensduur hebben bloemen de verdienste ons nooit te vervelen én ons te doen uitkijken naar elk nieuw boeket. Om ervoor te zorgen dat bloemen langer meegaan, kan u de stengels bijknippen en het water in de vaas dagelijks bijvullen. Let op: vul de vaas nooit tot aan de rand. Eigenlijk mogen de stengels nooit te diep in het water staan en mogen ze nooit de bodem van de vaas raken. Wanneer ze over een lengte van 10 cm in het water staan, is dat meer dan voldoende (voor holle stelen volstaat 3 tot 4 cm). Zitten er in het boeket veel bladeren, dan kan u het water beter regelmatig verversen in plaats van het bij te vullen.

Bloemen als decor

De onvoorwaardelijke fans van objecten en gebruiksvoorwerpen met bloemenmotief kunnen maar beter niet overdrijven. Geef de voorkeur aan gestileerde motiefjes, beperk het aantal kleuren (twee of drie volstaan) en vermijd eindeloze variaties op het bloementhema. Een absolute must: een vaas … met bloemen!

En wat met trends?

Ook bloemen zijn sterk onderhevig aan trends. Deze worden hoofdzakelijk uitgetekend door het erg actieve Bloemenbureau Holland, dat steeds verrast met frisse ideeën. Dit Bureau geeft geen strikte voorschriften (in de wereld van de bloemen is alles mogelijk), maar is veeleer een bron van inspiratie waarmee u de bloemenkunst dag na dag in huis kan halen. Zowel creativiteit als”persoonlijke toetsen” zijn daarbij erg belangrijk. Enkele voorbeelden: een dagdagelijks object als drager laten fungeren, boeketten uitwerken in een nieuwe vorm, één enkele bloem in een vaas laten drijven zonder dat die boven de rand uitsteekt, een binnen- of buitenwand versieren met bladeren en takjes (bamboe), kiezen voor contrasterende harmonie, opteren voor een lineaire schikking …

Spreken bloemen een eigen taal?

Achter bloemen gaat een boodschap schuil, wordt wel eens gezegd. In werkelijkheid is die symboliek ontleend aan wapenschilden waarop bloemen stonden afgebeeld én (méér nog) aan kleuren, waarvan het bekend is dat ze een invloed hebben op ons humeur en ons gedrag. Bloemen hebben een gelijkaardig effect als kleuren, meer is het niet. Gebruik en schenk bloemen dus zonder er een betekenis aan te geven die er niet is. Vooral hun aantrekkingskracht is belangrijk!

Tekst Marianne Burton

Ik ga Bouwen & Renoveren

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels