Zeldzame spin veroorzaakt protest tegen grootste zonnepark van Benelux

Zeldzame spin veroorzaakt protest tegen grootste zonnepark van Benelux

Actualiteit, Nieuws

VKW Limburg en Voka Limburg klagen het "hemeltergend groen protest" tegen het grootste zonnepark van de Benelux aan. Omdat er zeldzame lentevuurspinnen voorkomen, tekenen enkele natuurverenigingen protest aan tegen het de bouw van het park in het Kristalpark in Lommel. "We zijn dit groen fanatisme dat elke vooruitgang in onze provincie in de kiem wil smoren, meer dan beu", klinkt het zondag bij VKW en Voka Limburg.

Investeringsmaatschappij LRM en het Autonoom Gemeentebedrijf Lommel willen op het Kristalpark een zonnepark bouwen dat een equivalent van 25.000 gezinnen van hernieuwbare energie kan voorzien. “Goed voor onze economie en goed voor onze ecologie, maar dat is buiten enkele natuurverenigingen gerekend”, aldus VKW en Voka.

De organisaties benadrukken ook dat de plannen in nauw overleg met het Agentschap Natuur en Bos werden gemaakt. “Bij de planning voor het park werd een stuk van 22 voetbalvelden proactief en vrijwillig gevrijwaard. Er komt een natuurbuffer en op sommige plekken worden zonnepanelen in een niet ideale opstelling geplaatst zodat de spinnen beter kunnen kruipen”, luidt het.

Daarnaast zou er ook geen enkel bewijs zijn dat de plaatsing van de zonnepanelen een schadelijke invloed zou hebben op het leven van de lentevuurspin, zeggen VKW en Voka. “Er zijn genoeg voorbeelden van bedrijventerreinen waar zelfs bedreigde soorten vreedzaam en levenslustiger dan ooit met industrie samenleven. Het is schrijnend dat een keuze voor groene energie, jobs en welvaart onderuit gehaald wordt door een pleidooi voor een virtueel insectenbos.” (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels