Zelf je klikvloer plaatsen: dit heb je nodig

Zelf je klikvloer plaatsen: dit heb je nodig

Interieur, Vloeren en plinten

Een klikvloer plaatsen ligt binnen het bereik van elke handige Harry. De handige tand-en-groefverbindingen zorgen dat de tegels en stroken makkelijk in elkaar klikken. Lijm komt er niet aan te pas. Wie zelf aan de slag wilt, is wel maar best goed uitgerust.

Hamer, stootblok, meter, potlood…: een paar eenvoudige spullen die je bij het plaatsen van een klikvloer maar beter bij de hand hebt. Met behulp van een zwaaihaak kan je de hoeken van de ruimte perfect uitmeten en de stroken juist verzagen. Naargelang het gekozen materiaal, zal je verder nog wat specifiek gereedschap nodig hebben.

Zagen

Plaats je laminaat of halfmassief parket, dan gebruik je best een degelijke cirkelzaag om de uitsnijdingen mooi af te werken. Een decoupeerzaag kan ook handig zijn. Heb je die toestellen niet ter beschikking en wil je liever niet in duur gereedschap investeren? Dan kan een handzaag ook volstaan. Let er in dat geval wel op dat het zaagblad geschikt is voor het versnijden van laminaat (de zaagtanden staan andersom, zodat de afwerkingslaag van de vloerbekleding niet beschadigd raakt). Met schuurpapier kan je de randen van het verzaagde hout glad schuren.

Voor vinyl, linoleum en kurk kan je gewoon met een cutter aan de slag. Snijd door de toplaag en dan in één beweging de strook af.

Afstand houden

Vergeet de afstandhouders niet. Zij geven de vloer voldoende ruimte om te kunnen bewegen, zonder dat die gaat vervormen. De afstand tussen de wanden (of andere vaste elementen) en de buitenste stroken bedraagt 8 mm voor vinyl, laminaat of halfmassief parket. Voor kurk en linoleum is dat 10 mm, voor bamboe 12,5 mm.

Onderlaag

Een zwevende plaatsing vraagt om een onderlaag (en eventueel ook een dampscherm om opstijgend vocht te counteren). Die onderlaag fungeert als thermische en/of akoestische isolatie die de vloer minder hol laat klinken als je eroverheen loopt. Bovendien kan de onderlaag in sommige gevallen kleine oneffenheden in de ondergrond opvangen. Die laatste moet immers perfect vlak zijn, wil je achteraf problemen vermijden.

Tekst Natacha Dumont

Beeld Quick-Step

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels