Bekijk de galerij

Zelfde energiefactuur, dubbel zo groot

Renovatie open

Na 24 jaar vonden de eigenaars van de bungalow uit de jaren zestig de tijd rijp voor een grondige renovatie.

KRACHTLIJNEN1. De oppervlakte van de bungalow is na de renovatie min of meer verdubbeld. 2. Het ontbrak voorheen aan ruimtelijkheid en er was ook geen relatie tussen de vertrekken onderling en met de tuin. Die situatie is nu volledig omgekeerd. 3. Om kosten voor nieuwe stabiliteitswerken uit te sparen, werd de bestaande constructie behouden voor de nieuwe verdieping. 4. De indeling bleef min of meer gelijk, enkel de keuken en inkomhal wisselden van plaats waardoor een totaal nieuwe oriëntatie en dynamiek ontstaat.

ARCHITECTRoel Bergiers

De eigenaars Ivo en Marleen kochten de toen vijftien jaar oude bungalow in 1983. Het huis was instapklaar en zou hen al het comfort bieden dat een pas getrouwd stel nodig had. Ondertussen zijn we bijna een kwarteeuw later. Ze hebben jarenlang genoten van het huis, maar het ook stelselmatig aangepast waar nodig. Uiteindelijk bleken de mogelijkheden voor kleinschalige verbeteringen ‘uitgeput’. Het was tijd voor een grondige renovatie. De meest ingrijpende vraag van de bouwheer was om een verdieping te bouwen in de plaats van de bestaande zolder onder het hellend dak. Zo geschiede.

Drie bouwlagen

Het huis kreeg drie volwaardige bouwlagen (kelder met garage inbegrepen) in plaats van twee. De afwerking in wit stucwerk en het platte dak verlenen het huis in één klap het uitzicht van hedendaagse architectuur. “Nochtans”, zegt de architect, “is er meer bewaard dan je op het eerste gezicht zou denken.” Aan de bestaande structuur werd namelijk niet getornd, zodat het nieuwe volume bovenop de bestaande draagstructuur (twee draagassen) kon worden gebouwd.

Aan de tuinkant speelde de architect met lijnen en vormen. Door de nieuwe verdieping een stuk uit te kragen, ontstond eronder automatisch een overdekt terras. De hele zuidgevel werd uitgerust met grote raampartijen, zodat de tuin plots veel nauwer bij het huis betrokken wordt en het terras veel bruikbaarder. Het overdekte terras en een externe zonnewering vermijden oververhitting in de zomer.

Ruime keuken

De indeling veranderde bij wijze van spreken met twee pennentrekken, maar leidt tot een verbluffend resultaat: inkomhal (oorspronkelijk aan de zuidelijke zijgevel) en keuken (oorspronkelijk aan de noordkant) wisselden simpelweg van plaats. Daardoor ontstaat een veel gunstiger oriëntatie. Nu ligt de keuken immers op het zuiden en dankzij de grote ramen biedt ze optimaal zicht op en vlotte toegang tot het terras en de tuin. De keuken is op zich een stuk groter dan haar voorganger en is via een brede doorgang verbonden met de woonkamer. Vergelijk met de vroegere keuken: die was klein, afgesloten, in het donkerste deel van het huis en het enige raam keek uit op het huis van de buren, dat vrij dicht bij dat van Ivo en Marleen staat.

LichtDie ruimte is nu de inkomhal geworden. De duisternis is verdwenen, want licht komt uit alle richtingen: via de brede doorgangen en glazen binnendeuren uit de woonkamer en keuken, via het raam in mat glas naast de voordeur en zelfs van boven via de nachthal. Het is het centrale punt geworden, waaruit alle ruimtes onafhankelijk van elkaar bereikbaar zijn.

Lees meer en ontdek de plannen van de renovatie van dit huis in nummer 343 van het maandblad Ik ga Bouwen dat nu in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels