Bekijk de galerij

Zelfde woning, helft meer leefruimte

Renovatie halfopen

Wat begon als een project om een woning energievriendelijker te maken, mondde uit in een grondige opwaardering van het hele huis.

Wat begon als een project om een woning energievriendelijker te maken, mondde uit in een grondige opwaardering van het hele huis. Daardoor voldoet het pand aan de eisen van het moderne leven, zonder het karakter van de woning uit het oog te verliezen.

Het pand dateert uit het begin van de jaren zestig en onderging sindsdien alleen een kleine facelift in de jaren tachtig. Om te voldoen aan de huidige levensnormen en de veranderende gezinssituatie was er dan ook heel wat werk aan de winkel.

Door de verbouwing is de leefoppervlakte van het huis met de helft, 49% om precies te zijn, toegenomen: van 159 tot 237 vierkante meter. Maar behalve de uitbreiding van het bouwvolume met 87 centimeter aan de zijkant merk je daar aan de buitenkant amper iets van. De rest van de extra oppervlakte verkreeg de Vorm Interieurgroep door het open koertje op het gelijkvloers en het terras op de eerste verdieping dicht te bouwen en door de zolder in gebruik te nemen. Die relatief eenvoudige ingrepen maken het leven in het huis niet alleen een stuk aangenamer, ze verhogen ook de waarde van de woning enorm.

Carte blanche

Oorspronkelijk trok de opdrachtgever met zijn ideeën voor een kleine verbouwing naar drie bureaus voor interieurarchitectuur. “Ik kende de mensen van de Vorm Interieurgroep via mijn semiprofessioneel netwerk, maar vooral hun degelijke voorstel gaf de doorslag. Ik had echt het gevoel dat ze mijn wensen begrepen. Bovendien verliep het contact meteen heel aangenaam, wat toch niet onbelangrijk is bij de verbouwing van je woning.”

Vanuit hun opleiding als interieurarchitect analyseert de Vorm Interieurgroep een pand van binnen naar buiten. Het leven van de bewoners staat centraal. “Eerst gaan we op zoek naar de reden voor de verbouwing. Afhankelijk van de probleemstelling stellen we een kleine interieuraanpassing of grotere verbouwing voor. In dit geval bleek tijdens de eerste gesprekken al snel dat een volledige opwaardering van het huis zich opdrong. Het huis was met beperkte middelen gebouwd, en was helemaal uitgeleefd. Binnen zijn budgettaire grenzen gaf de bouwheer ons carte blanche. Hij formuleerde natuurlijk zijn wensen, maar liet de creatieve uitwerking volledig aan ons over. Dat maakte het erg fijn werken”, vertelt Ward Moyson.

Elien Haentjens

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 353 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels