Zes tips om te besparen op je verwarmingskosten

Zes tips om te besparen op je verwarmingskosten

Centrale verwarming, Energie

Drie kwart van de energie die Belgische gezinnen verbruiken, gaat naar verwarming. Zelfs met enkele kleine aanpassingen spaar je heel wat geld uit. Zes tips op een rijtje.

1. Isoleer de leidingen

In het traject van de ketel naar de radiatoren gaat er veel warmte verloren. Beperk het verlies door leidingen in te pakken met isolatiemateriaal.

2. Verlucht je huis

Zet de ramen 15 minuten volledig open om te verluchten. Zo verlaag je de luchtvochtigheid. Droge lucht is namelijk makkelijker op te warmen dan vochtige lucht. Je verliest trouwens minder warmte door de ramen kort volledig open te zetten, dan langere tijd op kiepstand.

3. Verwarm met verstand

Verwarm geen lege kamers en hou deuren zo veel mogelijk dicht. Een uur voor je gaat slapen zet je de verwarming iets lager. Bijvoorbeeld op 15°C.

4. Gebruik een radiatorfolie

Een deel van de warmte wordt naar de muur gestuurd. Met een folie achter de radiatoren kaats je die warmte terug naar de ruimte.

5. Doe rolluiken en gordijnen dicht

In oudere huizen voel je dicht bij de ramen vaak koude. Met de rolluiken en gordijnen dicht vermindert dat gevoel.

6. Monitor het verbruik

Sensoren en slimme toepassingen op je tablet of andere toestellen geven je een beter inzicht in je verbruik. Zo kan je indien nodig ook onmiddellijk ingrijpen.

 

Tekst Wim Deloof

Openingsbeeld Pascal Praet

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels