Zeven mooie en luchtzuiverende kamerplanten

Zeven mooie en luchtzuiverende kamerplanten

Interieur

Planten hebben niet enkel een decoratieve waarde, maar kunnen ook zuurstof in huis brengen en zelfs de lucht zuiveren. Ontdek hier welke kamerplanten 'natuurlijke luchtverfrissers' zijn.

In de jaren tachtig toonde NASA aan dat verschillende planten actieve luchtzuiveraars zijn en dat ze bijdragen tot de verbetering van de luchtkwaliteit. Deze kamerplanten zetten zonlicht, water en gassen (koolzuurgas en CO2) via hun bladeren om in zuurstof. Zo zuiveren ze dus onze lucht binnenshuis en zorgen ze voor een optimale luchtvochtigheid. Ze kunnen zelfs komaf maken met onfrisse geurtjes. Omdat het binnenklimaat wordt verbeterd dankzij deze planten, hebben ze een positieve invloed op onze gezondheid en concentratie. Een luchtzuiverende kamerplant plaatsen op je bureau thuis en op het werk heeft dus niet enkel een positieve invloed op je interieur, maar zorgt ook voor betere werkprestaties en gezondere lucht.

Zorg er wel voor dat je planten goed verzorgd worden. Uitgedroogde planten hebben immers geen enkele luchtzuiverende waarde.

Aglaonema commutatum

De Aglaonema is erg geliefd omwille van de bonte bladeren en is ook een uitstekende luchtzuiveraar. Hij voelt zich goed in een ruimte met weinig licht en een temperatuur tussen 20 en 25 graden.

Aloë vera

Aloë vera is een echte woestijnplant en heeft weinig onderhoud nodig. Naast haar luchtzuiverende eigenschappen, heeft de gel van de plant ook een positieve invloed op (brand)wonden en uitslag. Deze kamerplant zet je best op een zonnige vensterbank.

Sanseveria (Sansevieria trifsciata)

De sanseveria staat bekend als een exelente slaapkamerplant. Deze plant zet ’s nachts kooldioxide om in zuurstof en haalt bovendien stikstofdioxide uit de lucht en neemt formaldehyde op. De ‘vrouwentongen’ zijn ijzersterk en dus uiterst geschikt voor mensen die geen tijd hebben om planten te verzorgen.

Lepelplant (Spathiphyllum)

De Lepelplant of vaantjesplant is lid van de familie van de Araceae. Het is een kamerplant die sterk luchtzuiverend is en die rijk bloeit en makkelijk te verzorgen is. Geef hem genoeg water en af en toe wat plantenvoeding. Zo blijft je plant gezond. De mooie, witte bloemen bloeien ongeveer vier tot tien weken en rust dan enkele weken uit alvorens nieuwe bloemknoppen te ontwikkelen.

Indische rubberboom (Ficus elastica)

Deze kamerplant is familie van de vijgenboom. De rubberboom heeft erg mooie bladeren die je best af en toe afstoft en besproeid. Zorg voor genoeg licht en water, maar vermijd direct zonlicht.

Krulvaren (Nephrolepis)

De krulvaren is een sporenvaren en behoort tot de oudste groep planten op aarde. De Nephrolepis is een sterk luchtzuiverende plant met dubbelgeveerde bladeren die tot wel 1 meter lang kunnen worden. Geef de plant voldoende water en besproei de bladeren zodat de krulvaren mooi groen blijft.

Philodendron

Deze tropische plant met hartvormige bladeren heeft veel licht nodig, maar geen volle zon. Let er wel op dat huisdieren of kinderen niet kunnen knabbelen aan de planten. Het sap kan namelijk irriteren. (LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels