Zeven redenen om een lente-opruim in huis te houden

Interieur

Af en toe schoon schip maken is noodzakelijk als we rust in huis willen creëren. Spullen van de hand doen die we niet meer nodig hebben, hoort daar ook bij. We verkopen ze, geven ze weg of smijten ze in de vuilnisbak. Enkele 2dehands.be-bezoekers delen hun inzichten over de lente-opruim.

Af en toe schoon schip maken is noodzakelijk als we rust in huis willen creëren. Spullen van de hand doen die we niet meer nodig hebben, hoort daar ook bij. We verkopen ze, geven ze weg of smijten ze in de vuilnisbak. Enkele 2dehands.be-bezoekers delen hun inzichten over de lente-opruim.

1. Ruim op: Zo lijkt een kleine ruimte groter.

Hoe kleiner je woont, hoe beter je moet nadenken over je inrichting. Onze verzameldrang loopt soms de spuigaten uit en er komen altijd spullen bij. Toch wachten we vaak tot onze woonruimte uitpuilt vooraleer we aan opruimen denken. Er moeten blijkbaar ‘genoeg’ dingen zijn, vooraleer de opruim-geest in ons wakker wordt. Al snel doen slurpt het afstoffen van al onze spullen alle vrije, kostbare tijd op.

‘Wat bij mij de doorslag geeft, is dat ik teveel spullen heb verzameld doorheen de jaren. Ik ben een slaaf geworden van mijn stofvod. Ik heb al dozen en dozen vol klaar staan om weg te doen.’ – Anjuska

2. Las regelmatige opruimmomenten in.

Veel mensen in België houden van regelmaat, ook als het opruimen aankomt. Ze kiezen er hun vaste momenten voor uit. De lenteschoonmaak is wellicht het meest gekende voorbeeld. Laat je inspireren door deze traditie en beslis op regelmatige tijdstippen over ‘houden of wegdoen’.

‘Ik ruim 2 maal per jaar op, meestal tijdens de vakantiedagen: eenmaal rond kerstperiode en eenmaal op het einde van augustus.’ – Sandy

‘Op het einde van ieder schooljaar (na de rapporten) wordt er bij ons ‘grote kuis’ gehouden’ – Anabelle

3. Wanneer kinderen uit hun kleren of uit hun speelgoed groeien, is het tijd om op te ruimen. Kinderen groeien als kool, zelfs sneller dan welke modetrend ook. Hun kleren zijn snel te klein, maar nog te mooi en trendy om weg te gooien. Verkopen of weggeven is dus de boodschap. Wanneer kinderen hun oude speelgoed links laten liggen, is ook een grote sorteerbeurt nodig.

‘Onze dochter is nu 15 jaar en altijd hebben we de kleding die te klein was of nooit aangehad te koop aangeboden.’ – Johan007

4. Veranderingen in je leven? Tijd voor een propere lei!

Bij de ‘grote persoonlijke momenten’ in je leven hoort vaak een stevige opruimactie: Een nieuwe baby, een verhuis, kinderen die het nest verlaten, een overlijden of een pensioen. Dankzij een grondige opruimactie kan je de nieuwe levensfase met een propere lei aanvatten.

‘Na 40 jaar in het onderwijs wilde ik van mijn pensioen genieten, en heb ik overbodige spullen van mijn job van de hand gedaan. Ook toen de kinderen “uitvlogen”, deden we een grote kuis.’ – Moekesterre

5. Denk na over wat verkoopbaar is.

Maak tijdens de opruimactie het onderscheid tussen rommel en spullen die in goede staat zijn. Om het voorwerp te kunnen verkopen moet het de moeite waard zijn om te verkopen: zeldzaam, ongewoon, vintage of kitsch.

‘Afhankelijk van de staat waarin het zich bevindt zal ik het te koop zetten. En afhankelijk is het nog de moeite is er iets van te krijgen of niet. Ik schat in of ik het online zelf zou willen kopen.’ – Snowbordy

6. Opruimen heeft ook een positief effect op anderen en het milieu.

Met opruimen maak je ook andere mensen gelukkig. Zij kunnen met jouw oude, afgedankte spullen voor een mooi prijsje aan de slag in huis, tuin of kleerkast. Bovendien help je ook het milieu een handje. Door een tweede leven te geven aan oude spullen belanden ze niet op afvalbergen of in verbrandingsovens.

‘Verkopen van spullen geeft wel voldoening: enerzijds ben ik blij dat ik er vanaf ben, anderzijds ben ik blij dat iemand er nog iets aan heeft en dat het niet op de afvalberg belandt!’ – Gretchen

‘Sinds ik 2dehands.be ken, is mijn definitie van afval dan ook sterk veranderd. Ik ga bewuster om met mijn spullen, ook met degene die ik weggooi. Een defect toestel kan bv wel nog gebruikt worden voor de onderdelen of zelfs voor oud ijzer.’ – fret

7. Oude spullen de deur uit? Beloon jezelf.

Na het opruimwerk heb je heel wat nieuwe ruimte in je woonst. Zo komt er plaats vrij om iets nieuws te kopen waar je al lang naar hebt uitgekeken, maar nooit plaats voor had. Als je je oude spullen hebt verkocht in plaats van hebt weggegooid, heeft je dat ook een aardige cent opgeleverd. Met de opbrengst kan je doen wat je wil: sparen, schenken aan een goed doel, iets leuks kopen voor jezelf, je partner blij maken, … .

‘Ik verkoop meestal spullen wanneer ik iets anders voor ogen heb dat ik graag wil hebben. Ik bekijk dan welke spullen ik eigenlijk niet meer gebruik en deze probeer ik te verkopen om er nieuwe spullen van te kopen.’ – Sfiej

‘De opbrengst van onze verkochte spullen, gaat allemaal samen in een spaarpotje. Deze wordt telkens gebruikt voor een project. Momenteel is dit bij ons het maken van een eigen slaapkamertje voor 1 van mijn dochters. Het duurt dan wel even alvorens je een redelijk bedrag hebt samen gespaard, maar nadien geeft het voldoening omdat je de nieuwe spullen (gedeeltelijk) hebt kunnen kopen door het “recupereren” van oude spulletjes.’ – Marilena

(LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels