Zeven types problemen door vocht

Zeven types problemen door vocht

niet importeren

Een hydrologisch onderzoek van een woning besteedt aandacht aan de verschillende toestanden waarin water in de omgevingslucht aanwezig is: vloeibaar of in damp. We spreken van vochtproblemen wanneer wordt vastgesteld dat de waterconcentratie niet meer onder controle kan worden gehouden.

Twee parameters kunnen het vochtgehalte doen schommelen: de temperatuur en het luchtvolume. Hoe warmer de lucht, hoe meer vocht (in de vorm van damp) die kan bevatten. Hoe hoger het volume aan lucht (of hoe vaker de lucht wordt ververst), hoe meer water die potentieel kan bevatten. Omgekeerd: lucht die onvoldoende wordt ververst of te sterk afkoelt, kan condensatie veroorzaken.

In een comfortabele en gezonde woning schommelt het vochtgehalte tussen 35 en 65 %. Boven de 65 % wordt de kans op vochtproblemen reëel. Een te hoog vochtgehalte in de omgevingslucht kan door verschillende factoren worden verklaard.

We onderscheiden zeven types problemen die met vocht en de gevolgen daarvan te maken hebben:

  1. Insijpelend vocht is uiteraard goed zichtbaar. Het is vaak het gevolg van een slechte aansluiting van twee types buitenwanden (aansluiting tussen ramen en muren, tussen muren en daken,…). Het vocht is meestal zichtbaar op muren of onder vensterbanken.
  2. Absorptievocht is het gevolg van het gebruik van poreuze materialen. Soepele isolatiematerialen zonder dampscherm kunnen een grote hoeveelheid water absorberen en daardoor aan isolerend vermogen inboeten.
  3. ‘Technisch’ vocht wordt zo genoemd omdat dat het gevolg is van een lek in een van de buizen van een technische installatie (aan- of afvoerbuis voor water, systeem voor vloerverwarming,…).
  4. Condensatie is een fenomeen waarbij waterdamp opnieuw vloeibaar wordt door een aanzienlijke daling in de temperatuur van de lucht of door contact met een koude wand. Het probleem doet zich vooral in de winter voor, op plaatsen waar koudebruggen worden gevormd (hoek van een plafond, rond het lijstwerk van een raam,…).
  5. Opstijgend vocht is het gevolg van grondwater dat door capillariteit in muren en vloerplaten doordringt. Zo dringt het water in huis door en kan het muren op verschillende manieren beschadigen (afbrokkeling van de bakstenen, van het pleisterwerk, van de muurbekleding,…) én kan de vochtigheidsgraad in huis stijgen. We treffen het fenomeen hoofdzakelijk aan in de muurbasis van oude woningen.
  6. Muuruitslag is in feite een uitslag van materialen zoals gips, meestal ten gevolge van een tijdelijke vochtinfiltratie. De ondergrond blijft niet ononderbroken vochtig, waardoor er geen schimmelvorming is.
  7. Schimmelvorming kan het gevolg zijn van problemen door condensatie, opstijgend vocht of permanente infiltraties. Alleen een ondergrond die quasi ononderbroken vochtig blijft en de juiste temperatuur haalt, leent zich tot schimmelvorming.
    Vocht kan de aangetaste materialen behoorlijk beschadigen en u niet alleen opzadelen met de kosten voor herstellingen, maar ook ernstige gezondheidsproblemen in de hand werken. Bepaalde schimmels kunnen immers aan de basis liggen van ademhalingsmoeilijkheden, ontsteking van de neusslijmvliezen, ademhalingsallergieën, astma,…

Jérémy Goldyn

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels