Zichtbaar gebleven gebinte: waar moet u op letten?

Zichtbaar gebleven gebinte: waar moet u op letten?

Dakdekking

Wie van authenticiteit houdt, kan in de verleiding komen om een oud gebinte bloot te leggen en te restaureren. In oude gebouwen is het gebinte soms een heus pareltje dat de moeite loont om als blikvanger in het interieur te fungeren.

Het gebinte van oude woningen van gemiddelde grootte bestaat meestal uit houten balken, gordingen genoemd, die de afstand tussen de muren overspannen. Indien de afstand tussen de dragende muren te groot was, maakten timmerlui (afhankelijk van de afmetingen van het gebouw) ook wel gebruik van een of meerdere dakstoelen.

Traditioneel gebinte uit kunstig in elkaar grijpende, brede en onregelmatige balken stralen een ouderwetse charme uit. In die mate zelfs, dat veel mensen ze (na behandeling) zichtbaar willen laten in zowel klassieke als moderne interieurs.

Zegt het u wel wat? Controleer dan in de eerste plaats of het gebinte nog wel in goede staat verkeert. Het mag niet aangetast zijn door ongedierte of zwammen die de houtmassa gevaarlijk doen verminderen en zo de mechanische weerstand van de balken doen dalen. Beschadiging door houtworm komt voor in een vrij droge omgeving, meestal in de buurt van warme plekken (schoorstenen, dakramen die veel zon doorlaten,…). Houtzwam ontwikkelt zich dan weer makkelijk in een vochtige omgeving, ter hoogte van dakgoten, zwakke punten in de dakbedekking of waar het gebinte in het metselwerk is ingewerkt.

Stelt u schade vast, dan moet u die herstellen. Is het hout aangetast door zwammen, dan moet u het gebinte goed laten drogen, de ruimte verluchten en eventuele afdichtings- en condensatieproblemen aanpakken. Strijk de houten balken daarna in met een geschikt product. Ongedierte kan een ware ravage aanrichten en een houten balk tot ‘kaas met gaatjes’ herleiden! Kleine balken moeten in dat geval sowieso vervangen worden. Dikkere balken moeten worden afgeschuurd tot er weer gezond hout tevoorschijn komt.

Daarna moet u het hout met een beschermend product behandelen. In beide gevallen is het belangrijk niet alleen de zichtbare zones te behandelen, want in sommige gevallen is de veroorzaakte schade niet eens zichtbaar. Na behandeling moeten het hout en alle verbindingen opnieuw worden gecontroleerd om na te gaan of ze niet verzwakt zijn en of de structurele stabiliteit van het gebinte nog kan worden gewaarborgd. Indien nodig, moet u het geheel verstevigen met behulp van houten of metalen hulpstukken óf harsinjecties.

Sylvie Reversez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels