Zijn de vooroordelen over houten vloeren waar?

Zijn de vooroordelen over houten vloeren waar?

Vloeren en plinten

Er doen een aantal vooroordelen de ronde over houten vloeren. Wat is er nu van aan?

In vochtige vertrekken ?

Mits een degelijke afwerking en een goed onderhoud, kan u hout in het hele huis verwerken, zelfs in de keuken en de badkamer. In dat laatste geval kiest u voor een houtsoort die niet vochtgevoelig is, zoals : teak, afzelia, merbeau, … Breng ook een vernislaag of een beschermende olielaag aan. Vermijd hier beuk, naaldhout, …

Wat de plaatsing betreft, kiest u volgens Woodforum het best voor een verlijmde en niet-zwevende plaatsing. Waterdruppels kunnen langs de voegen doordringen en onder het parket ophopen indien het hout niet rechtstreeks op de vloerplaat werd gelegd. Daardoor gaat het hout krom trekken. Door het parket op de vloerplaat te lijmen, bijvoorbeeld met behulp van epoxylijm, is er geen tussenruimte tussen het hout en de dekvloer en kan het water nergens insijpelen. Andere plaatsingstechnieken zijn echter niet uitgesloten, op voorwaarde dat u voldoende ventilatie voorziet. We raden u aan het advies in te winnen van een specialist die de juiste techniek zal kiezen naargelang van de omstandigheden op de werf en het geplande gebruik van de vloer. Vergeet ook niet dat u rondom de volledige parketvloer een voldoende brede dilatatievoeg moet voorzien die rekening houdt met een mogelijke uitzetting van het hout (meer info op Hout Info).

Met vloerverwarming ?

Massief houten vloeren en vloerverwarming gaan uitstekend samen. Op voorwaarde dat u de plaatsingsomstandigheden grondig bestudeerde in overleg met de parketlegger en de verwarmingsinstallateur (hout geleidt minder dan steen, het buizenstelsel zal wellicht zwaarder moeten zijn. De verwarmingsinstallateur moet dus vooraf op de hoogte zijn van de geplande vloerbedekking). Let erop dat het hout droog genoeg (max. 8 % watergehalte) en niet te dik (max. 18 mm) is. Laat de dekvloer goed uitdrogen (max. 2 % watergehalte). Vermijd ook bruuske temperatuurschommelingen aan het begin en het einde van het seizoen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels