Zijn waterschotten efficiënt?

Nieuws

Sommige gemeenten lopen bij hevige regenbuien meer risico op wateroverlast dan andere. Er bestaan echter oplossingen om de schade te beperken als u in een risicogebied woont.

Sommige gemeenten lopen bij hevige regenbuien meer risico op wateroverlast dan andere. Dat fenomeen – noch de stad noch het platteland wordt ervan gespaard – lijkt zich de laatste jaren steeds vaker te manifesteren. Er bestaan echter oplossingen om de schade te beperken als u in een risicogebied woont. Het principe Als bij zwaar weer de bodem verzadigd raakt en de riolen het regenwater niet langer meer kunnen slikken, kan het water via allerlei openingen in uw woning binnenstromen: via de inkomdeur of de garage, het keldergat, ventilatieroosters,…

Net als sluizen en dammen zijn waterschotten bedoeld om het water buiten uw huis en uw eigendom te houden, zodat het water u niet tot aan de lippen komt te staan. Het betreft stapelbare elementen die in geleiders aan weerszijden van de raam- en deuropeningen passen om het af te schermen. Een variant zijn de zelfsluitende schotten die in de breedte van de opening passen. Kiest u voor dergelijke bescherming, opteer dan voor een systeem dat u snel kunt activeren: als het waterpeil begint te stijgen, is er vaak nog maar weinig tijd om in te grijpen.

Waar en hoe installeren? Schotten worden meestal geplaatst vóór lage openingen waarlangs het water zou kunnen binnenkomen. Ze kunnen met behulp van vaste geleiders of zonder geleiders worden bevestigd.

Vaste geleiders worden permanent bevestigd. Ze worden vastgeschroefd in de gevel, en de aansluitingen worden afgedicht. Die oplossing is niet zo esthetisch, maar in geval van nood kunt u de panelen wel snel dichtschuiven en vergrendelen en zo uw eigendom razendsnel beveiligen. De afdichting tussen de geleiders en de panelen wordt verzekerd door neopreenstrips die bij het vergrendelen van de panelen worden aangedrukt.

Wilt u liever niet dat de geleiders aan weerszijden van uw ramen of (schuif)deuren permanent zichtbaar zijn? Kies dan voor een systeem waarbij u zowel het kader als het waterschot moet opstellen op het moment dat er een onweer losbreekt. De afdichting wordt dan gegarandeerd door de druk die het systeem uitoefent op neopreenstrips van zowat 7-8 mm dik. Het dagstuk wordt onder druk geplaatst door een systeem van drukmoeren, vergelijkbaar met die van een autokrik. Volgens de fabrikanten is de afdichting te vergelijken met die van vijftig zandzakjes over een hoogte van 68 cm. Moeten er grote openingen worden beveiligd, dan kunt u over de gehele breedte van de raam- of deuropening verschillende elementen plaatsen.

De meeste toepassingen zijn gericht op de bescherming van gebouwen. Toch kunt u ook bij muren of afsluitingen waterschotten installeren als bescherming tegen overstroming. Zo kan u ook een afhellende oprit naar de garagepoort beschermen door schotten te plaatsen tussen de laterale steunmuren.

Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels