Zijn we op weg naar een black-out?

Nieuws

Het gloednieuwe nummer van 'Beter Bouwen & Renoveren' ligt in de winkel. Hoofdredacteur Eric Cloes gaat in zijn column in op een eventuele black-out waar we tijdens de winter zouden kunnen onder lijden. Maar zal het wel zo ver komen?

Het gloednieuwe nummer van ‘Beter Bouwen & Renoveren’ ligt in de winkel. Hoofdredacteur Eric Cloes gaat in zijn column in op een eventuele black-out waar we tijdens de winter zouden kunnen onder lijden. Maar zal het wel zo ver komen?

Nu een aantal kerncentrales werden stilgelegd, maken mensen zich behoorlijk zorgen over een mogelijk stroomtekort tijdens de komende wintermaanden. Handelaars in generatoren en houtkachels kunnen dit jaar uitkijken naar een uitzonderlijke omzet. Ook op websites voor tweedehandsspullen worden beide artikels nu het vaakst aangeklikt.

Van hysterie is nog geen sprake, maar een toenemend aantal medeburgers ziet hierin een bijkomende reden om wakker te liggen over de toekomst. En in het huidige, sombere klimaat van economische onzekerheid, zijn dergelijke berichten alvast geen pleister op de wonde. Zoals zo vaak in dergelijke omstandigheden: hoe menselijk die reacties ook zijn, ze zijn nauwelijks rationeel. In het ergste geval wordt het pas over een maand of twee winter, en hebben we dus nog tijd om over preventieve maatregelen na te denken.

Je kunt natuurlijk gelaten afwachten tot er zich misschien een situatie voordoet waar we geen controle over hebben, of je kunt investeren in gedeeltelijke oplossingen. Maar misschien is het wel hoog tijd om de échte oorzaak van het probleem aan te pakken. Ons energieverbruik blijft immers abnormaal hoog. Stel even dat elk Belgisch gezin – zonder uitzondering – zich solidair zou opstellen en stilletjes aan zou investeren om minder elektriciteit te verbruiken. Door, bijvoorbeeld, gloeilampen te vervangen door ledlampjes, door oude huishoudtoestellen met een hoog verbruik te vervangen door energiezuinige modellen, door een elektrische boiler te vervangen door een zonneboiler,… Ieder van ons kan actief bijdragen om de curve van het elektriciteitsverbruik in ons land om te buigen en te voorkomen dat een aantal pechvogels (niet noodzakelijk de meest kwistige consumenten) straks enkele uren per dag zonder stroom komen te zitten.

Het zou een fantastisch collectief project kunnen worden, op initiatief van de gewestelijke overheden mét de steun van de elektriciteitsproducenten. Die hebben allebei de bevoegdheden en de middelen om zo’n solidariteitsactie op touw te zetten en daarmee de bevolking een enorme dienst te bewijzen zónder onpopulaire maatregelen te hoeven nemen. Wel, dames en heren, schiet verdorie in actie! We leven toch niet meer in de middeleeuwen?

Eric CLOES Hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels