Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Energie, Energiebronnen

Geleidelijk aan verdwijnen de subsidies voor zonnepanelen. Na Vlaanderen, schrapte ook Wallonië de groenestroomcertificaten. Enkel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent vandaag nog een financiële ruggensteun toe. Is de investering nog interessant?

Wie zonnepanelen wil installeren, moet niet te lang aarzelen. Ook zonder certificaten is de investering snel terugverdiend, op voorwaarde dat je niet te weinig, maar ook niet te veel zonnepanelen installeert. Heb je er te weinig, dan moet je jouw verbruik aanvullen met netstroom. Installeer je er te veel, dan moet je een hoog prosumententarief neerleggen. Die vergoeding bestaat al in Vlaanderen en treedt vanaf 2020 waarschijnlijk ook in Wallonië in voege. Je betaalt om het net te gebruiken. Wie een digitale teller heeft, weet perfect hoeveel elektriciteit hij op het net heeft gezet en betaalt hier een exact bedrag voor. Bij de klassieke teller maken de netbeheerders een schatting.

© Eandis

Terugverdientijd berekenen

Berekenen hoeveel jouw zonnepanelen opbrengen, is vrij eenvoudig. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 4.250 kWh/jaar. Aan een tarief van 24 cent per kilowattuur kost je dat 1.000 euro aan elektriciteit. Wil dit gezin zonnepanelen dan hebben ze een installatie van 5 killowattpiek (kWp) nodig. Per kWp kan je namelijk 850 kWh per jaar jaar produceren. Deze installatie zal tussen de 5.500 en de 7.500 euro kosten. De prijs van de omvormer is hier al aan toegevoegd. Dat apparaat zet de gelijkstroom die jouw zonnepanelen produceren om naar de wisselstroom die uit al jouw stopcontacten in huis komt.

Maak je de optelsom dan merk je op dat een installatie van 5 kWp op 6 à 8 jaar terugverdiend is, terwijl de panelen maar liefst 25 jaar meegaan. Weet daarentegen wel dat je de omvormer elke tien jaar moet vervangen, wat ongeveer 1.500 à 1.750 kost. De installatie is hierin inbegrepen.

Nuttige websites

Hoewel het rendement van zonnepanelen ook zonder verzekerd is, bezoek je toch het best of en toe eens de websites van de overheid. De regelgeving wijzigt razend snel. Lees je goed in, zodat je weet waar je aan toe bent. Hou er wel rekening dat de wetten per gewest verschillen. Er bestaat een aparte site voor het Vlaams, het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Verder kennen sommige gemeentes wel nog premies tot voor zonnepanelen. Ga dus zeker eens langs in het gemeentehuis.

Tekst Gérard Kaiser

Openingsbeeld Sunswitch 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels