Zo bouw je een serre in je tuin

Zo bouw je een serre in je tuin

Outdoor, Tuin en planten

Heb je groene vingers en wil je vroeger aan het tuinseizoen kunnen. beginnen, of wordt je vierkantemetermoestuin te klein, dan is een serre in je tuin het overwegen waard. Die kan je trouwens makkelijk zelf opzetten. Hier zijn een paar handige tips voor je eraan begint.

Steeds vaker kopen mensen hun producten (groenten, fruit, brood, bier…) bij lokale producenten. Dat gaat hand in hand met de groei aan stadsmoestuinen of gemeenschappelijke moestuinen, maar ook thuis tonen de Belgen meer en meer interesse in het zelf kweken van groenten en kruiden in hun eigen tuin. In het licht daarvan wint de serre aan populariteit. Wil je er ook eentje thuis? Volg dan deze gids.

De verschillende types

Als eerste zal je het type serre moeten kiezen. Die keuze is afhankelijk van het beoogde gebruik, de beschikbare ruimte en je budget.

 • Miniserre: de beginnende tuinier start best klein, met een koude of platte ‘bak’. Het is eigenlijk een onverwarmde miniserre. Ze bestaat uit een bak in hout, pvc of aluminium, afgedekt met glas of polycarbonaat (laat het ‘dak’ hellen zodat water makkelijk wordt afgevoerd en de zon meer impact kan hebben). Zorg ervoor dat de bak minstens 1 bij 1 meter groot is, met een minimale hoogte van 30 centimeter (en verder oplopend om het dak te laten hellen). Vul op met 15 centimeter potgrond en je kan aan de slag! Je kan er onder andere radijzen, spinazie en zelfs kervel in kweken.
 • Tunnelserre: om meer en grotere groenten te kweken, zoals tomaten, ben je beter af met een grotere installatie. Met zijn metalen structuur bedekt met plastic folie is de tunnelserre de goedkoopste oplossing. Een sokkel of fundering is niet nodig. Je kan de constructie eenvoudig vastzetten met ankers. Je kan hem makkelijk zelf in elkaar steken en verplaatsen indien nodig. Zorg wel voor een stevig frame en trek zo’n 6 m² uit voor de serre.
 • Glazen serre: Heb je de smaak helemaal te pakken, investeer dan in een weliswaar duurdere maar wel duurzamere glazen serre. Glas is sterker, krast niet, is goed bestand tegen felle windstoten en slecht weer en recycleerbaar. Ga meteen voor een serre van zo’n 10 m² groot, met één of twee ramen in het dak en een schuifdeur. Voor de ramen heb je de keuze uit glas, acrylaat of polycarbonaat.
Ch. Ghyselen

De beste plek

Om ten volle van je groenten en planten te kunnen genieten, is de locatie van de serre belangrijk. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Geef de serre een zonnige plaats, weg van de wind. Een serre die niet goed beschut is tegen de wind, biedt de planten op koudere nachten onvoldoende bescherming. Vermijd ook te schaduwrijke zones (in de buurt van bomen, afsluitingen, struiken…).
 • Een serre staat op een stevige, horizontale en perfect vlakke ondergrond. Gewone tuinaarde volstaat, maar je zal de grond om de zoveel jaar weer moeten verrijken met verse aarde, compost en meststoffen.
 • Laat de serre in de lengte gelijklopen met de noord-zuid as, met de ingang naar het zuiden. De twee grootste zijden zijn dan op het oosten en het westen gericht. Zo krijgen je planten zowel in de zomer als in de winter voldoende licht.
Royal Horticultural Society

Goed uitgerust

Tot slot kan je nog een aantal speciale uitrustingen toevoegen, die vooral jou het leven wat makkelijker maken.

 • Zorg ervoor dat de serre goed geventileerd is. Zeker in de zomer kan het er erg heet en vochtig worden. Voorzie voldoende verluchtingsramen in het dak en eventueel in de wanden. Een automatische raamopener is geen overbodige luxe.
 • Heb je huisdieren, dan is een hordeur handig. Die zorgt voor een betere luchtcirculatie en houdt ongewenste bezoekers buiten
 • Sommige planten zijn gevoelig voor te veel licht. In dat geval kan je een schaduwdoek of een rieten mat over het dak leggen of binnen eventueel een rolgordijn aanbrengen om deze planten de nodige schaduw te geven.
 • Laat je je planten overwinteren in de serre, dan moet je ze verwarmen, bijvoorbeeld met een elektrische heteluchtkachel met thermostaat. De temperatuur zou nooit onder de 3°C mogen zakken.
  Kleine tip: pak de binnenkant van de serra extra in met noppenfolie, dat is een goedkoop en efficiënt isolatiemiddel.
L. Machiels

Tekst Mailys Chavagne
Beeld Laurence Machiels

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels