Zo houdt u uw gasinstallatie veilig

Zo houdt u uw gasinstallatie veilig

Kachels en inserts, Nieuws

Toestellen op gas kunnen perfect in een woning worden gebruikt, maar alle aansluitingen en regelingen moeten uiteraard perfect in orde zijn. Indien er gas ontsnapt, kan het aansteken van een kaarsje meer effect hebben dan gepland...

Gelukkig houdt de wetgever een oogje in het zeil. Alle gashaarden dienen een CE markering te hebben. Dat wil zeggen dat ze getest en veilig bevonden zijn. Uiteraard worden ze getest conform de installatievoorschriften. Uw installateur bekijkt samen met u waar de gashaard of kachel het best komt te staan en welke aanpassingen eventueel nodig zijn. De gasleiding moet uiteraard tot vlakbij het toestel voorzien worden en er moet ook een elektrische aansluiting zijn. De eisen voor afvoer van rookgassen en aanvoer van verse lucht zijn afhankelijk van het toestel.

Na de plaatsing en aansluiting komt een erkend gasinstallateur of iemand van een onafhankelijk keuringsmechanisme om de installatie te testen en te keuren. Daarmee nemen ze ook de verantwoordelijkheid dat de installatie veilig is en dat de voorschriften zijn nageleefd. Als je dus echt wil, kan je nu weer gerust die kaars aansteken.

Eens je installatie in gebruik is, moet die wettelijk tweejaarlijks gekeurd worden. Tijdens die keuring kijkt men na of de installatie nog veilig en goed functioneert. Er wordt ondermeer getest of er lekken zijn, of de afvoer niet verstopt is en of de aanvoer van verse lucht volledig volgens de voorschriften verloopt. Meestal beperkt dit onderhoud zich tot het reinigen van leidingen.

Regelmatig onderhoud

Bij de verbranding van aardgas, propaan of butaan worden koolstofdeeltjes aan zuurstofdeeltjes gebonden en wordt er waterdamp gevormd. Als er een mooi chemisch evenwicht is, wordt er dus H2O en CO2 gevormd. Wanneer er een onevenwicht is in de aanvoer van de hoeveelheden gas en lucht, dan ontstaan er minder gewenste bijproducten. Uit veiligheidsoverwegingen wordt daarom bij een open gashaard een CO-meter ingebouwd die de samenstelling van de verbrandingsgassen controleert. Indien er teveel CO aanwezig is, wordt de gastoevoer afgesloten en dooft de vlam. Het gevaar bestaat immers dat de gevormde bijproducten in de kamer verspreid worden en daar de kwaliteit van het binnenmilieu beïnvloeden.

Bij een gesloten gashaard is er geen vermenging van de verbrandingsgassen met de binnenlucht en kan in principe geen CO-vergiftiging optreden. Uiteraard verwittig je steeds je installateur als er een afwijkende werking wordt vastgesteld (verkleuring van de vlam, aanslag op het glas,…). Maar wees gerust, met een regelmatige onderhoudsbeurt en reiniging van het glas (1 tot 2 maal per jaar) geniet je op een veilige manier van een mooi vlammenspel en een aangename warmte!

Leen Peeters

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels