Bekijk de galerij

Zo kan je verloren ruimte optimaal benutten

Interieur, niet importeren

Opbergruimte is belangrijker dan ooit, nu onze woningen steeds compacter worden. Om het maximale uit de leefruimte of de slaapkamer te halen en toch voldoende opbergcapaciteit te hebben, is het daarom zaak 'verloren' ruimtes optimaal te gaan benutten. Denk aan hoeken, de ruimtes onder een schuin dak en de plaats die nog vrij is onder de trap.

Wonen op minder dan dan 100 m²

Uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie blijkt dat in 2014 de gemiddelde bewoonbare oppervlakte van nieuwbouwwoningen 96 m² bedroeg. Huizen worden met andere woorden steeds compacter want een jaar en twee jaar eerder lag het gemiddelde nog respectievelijk 5 m² en 10 m² hoger. Deze achteruitgang kan niet alleen verklaard worden door de verschuiving naar appartementen. Ze krimpen ook effectief in van een gemiddelde van 120 m² naar 70 m². Hetzelfde geldt voor de gewone huizen: de schaarste aan bouwgrond en de hoge grondprijzen halen tevens de cijfers naar beneden.

Opbergruimte schaars

Een kleinere, compacte woning, maar tegelijk willen we meer genieten van onze bewoonbare oppervlakte. Daardoor wordt ook de opbergruimte schaarser. Camber, specialist in maatwerkkasten, bevestigt deze trend. Chief marketing and communication officer Aurélie Nickmans: “Er is inderdaad minder ruimte beschikbaar om ons materiaal op te bergen. Maar er bestaan oplossingen om optimaal gebruik te maken van elke cm². In een doorsnee huis vandaag zijn nog heel wat verloren ruimtes aanwezig. Dit zijn de uitgelezen kandidaten om opbergruimte te creëren.”

Oplossingen in de ruimte

De schuine binnenmuren onder het dak zijn een klassiek voorbeeld van onbenutte ruimte. “Standaardkasten zijn hier niet altijd mogelijk als oplossing”, geeft Nickmans mee. “Wij bieden daarom kasten op maat, voor ieders budget, die naadloos dit schuine profiel volgen. Hetzelfde geldt voor de ruimte onder de trap en de hoeken van een kamer. Hier kun je bijvoorbeeld werken met afgeronde profielen, zodat de opbergruimte netjes aansluit. Verder kan het interessant om elektronica, zoals een televisie of een computer, te kunnen ‘verbergen’ in het interieur achter een deur of in een lade. Dat is ook een praktisch en esthetische manier om op te bergen.”

Oplossingen in de kast

“Er liggen ook heel wat mogelijkheden aan de binnenkant. Klassieke voorbeelden zijn snuggere lades en uitrekbare legvlakken. Voor hoekkasten of kasten onder het dak die een diepe ruimte hebben, maken we gebruik van een systeem van dubbele diepte. Concreet wil dat zeggen dat er zich bijvoorbeeld vooraan een hanggedeelte bevindt en achteraan een legplank. Daarnaast hebben we diepere lades met slimmere indelingen en kunnen we ook oplossingen op maat van een product afleveren. Bij het opbergen van sommige objecten gaat veel ruimte verloren, omdat de pasvorm verre van perfect is. Daar kunnen wij een alternatief bieden. Een van de leuke projecten die we hieromtrent realiseerden was opbergruimte op maat van gitaren. Zo zie je maar, voor elk probleem is er een oplossing”, sluit Nickmans af.

Valérie Couplez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels