Zo kies je de juiste verf

Zo kies je de juiste verf

Materialen, Ruwbouw

De juiste verf kiezen voor je interieur betekent niet alleen dat je een kleur moet uitkiezen. Ook de drager waarop je de verf wil aanbrengen speelt een rol, net als de kenmerken van de verf. Dit zijn de belangrijkste criteria.

Keuzecriteria

Schilderen lijkt een eenvoudige klus en ligt binnen ieders bereik. Maar wil je een optimaal resultaat, dan hou je best rekening met 3 belangrijke criteria:

 • de drager,
 • het soort verf,
 • het esthetische aspect van de verf, de afwerking.

De drager

Nog voor je de kleur kiest of het soort afwerking, moet je stilstaan bij de drager die je gaat schilderen, de ondergrond. Niet alle verf is namelijk geschikt voor elk oppervlak, en niet elk oppervlak wordt op dezelfde manier geschilderd. Maak daarom een onderscheid tussen het schilderen van muren, plafonds en vloeren.

 • Schilder je enkel de muur, gebruik dan muurverf of verf geschikt voor verschillende oppervlakken.
 • Voor een muur in combinatie met andere elementen (plinten, deuren, ramen…), kies je beter een verf die hecht op verschillende oppervlakken. Zo krijg je een homogenere kleur.

Ook het materiaal van de drager beïnvloedt de keuze van de verf. Beton, pvc, metaal of hout… sommige materialen vereisen specifieke verven. Bovendien vragen ze vaak een goede voorbereiding.

 • Hout: Voor je begint te schilderen, moet je het houten oppervlak eerst schuren, reinigen en instrijken met een grondlaag speciaal voor hout. Eens dat gebeurd is, kan je verschillende soorten houtverf gaan gebruiken, zoals acryl- of alkyd(emulsie)verf voor hout. Acrylverf is de meest voorkomende soort, omdat ze snel droogt en geurloos is. Ze geeft een het hout een licht geplastificeerde uitstraling. Voor het hout in je interieur bestaan er ook meer specifieke verven, bijvoorbeeld voor een houten trap of parket, of een speciale lak voor houten meubels.
 • Metaal: Om metaal te schilderen, breng je best eerst een grondlaag aan, bij voorkeur roestwerend. De verf die je voor metaal gebruikt, is meestal zeer dik. Dat komt omdat metaal niet goed hecht, waardoor de verf zeer goed moet kunnen hechten en goed resistent is.
 • pvc: Net als bij hout moet je pvc-oppervlakken eerst reinigen, licht opschuren en een speciale grondlaag geschikt voor kunststof en pvc aanbrengen. Vervolgens kan je aan de slag met een acryl- of alkyd(emulsie)verf.
 • Beton: Beton is poreus. Voor een goed resultaat heb je een verf nodig met een goede dekking en goed vloeibaar is. Wil je de verf rechtstreeks aanbrengen, zonder grondlaag, gebruik dan bij voorkeur een speciale betonverf. Betonverven zijn vaak dikke acrylverven. Breng je eerste een grondlaag aan, kies dan ook hier voor een speciale betonnen onderlaag. Daarboven kan je elk type verf gebruiken dat compatibel is met de grondlaag.

Ten slotte bepaalt ook de functie van de ruimte het type verf: in een badkamer, bijvoorbeeld, moet je verf gebruiken die bestand is tegen vocht en waterspatten. In de keuken, waar de muren regelmatig vetspatten krijgen te verduren, is een afwasbare verf wenselijk. Vermijd ‘toxische’ verven (voornamelijk solventgedragen verven, waarvan de meeste vluchtige organische stoffen bevatten) in de kinderkamer.

Het soort verf

Er bestaan drie grote soorten verf, ingedeeld op basis van het oplosmiddel dat ze bevatten:

 • Watergedragen verven: het oplosmiddel hier is water, het bindmiddel kan variëren. Verf op waterbasis heeft het voordeel dat het geurloos, bestendig en afwasbaar is.
 • Solventgedragen verven: deze verven bevatten een organisch oplosmiddel, ook hier kan het bindmiddel variëren. Ze staan bekend om hun weerstand en duurzaamheid. Maar wees voorzichtig, ze bevatten vaak giftige stoffen die vrij kunnen komen in je interieur.
 • Natuurlijke verven: deze verven zijn gemaakt van hernieuwbare bestanddelen en zijn goed voor zowel de gezondheid als het milieu. Een ideaal alternatief voor andere verven.

Een overzicht van de verschillende kenmerken van elk type verf, vind je hier.

De afwerking

Naast een hele resem aan kleuren – die zo worden aangeboden of die je kan laten mengen in de winkel – kan je ook kiezen voor een bepaald soort afwerking: mat, satijn of glanzend

 • Mat: Matte verf staat bekend als sober en warm, en de textuur helpt kleine oneffenheden in de drager te verbergen. Omdat het licht niet wordt gereflecteerd, biedt het een gelijkmatige weergave van de verf over het hele oppervlak. Matte verf is echter vaak ruw. Als gevolg daarvan houdt het stof vast. Jammer genoeg is deze verf niet of moeilijk afwasbaar. Je kan het oppervlak proberen schoon te maken met een spons of doek die licht gedrenkt is in water, maar zonder te wrijven, omdat de verf hierdoor kan verbleken. Deze verf is ideaal voor plafonds, en ruimtes die niet vochtig zijn of makkelijk vuil worden, zoals een slaapkamer voor volwassenen.
 • Satijn: Satijnverf kan je in elke kamer van het huis gebruiken. Ze is glanzend maar niet té, en zo de gulden middenweg tussen mat en glans. Deze verf is zeer populair vanwege de hoge dekkracht en het onderhoudsgemak. En met reden: ze is niet bang voor zeep! Tot slot weerkaatst deze verf het licht een beetje, wat de ruimte wat glans geeft.
 • Glanzend: Hoogglanzende verf aanbrengen is niet eenvoudig; de muren moeten piekfijn zijn, zonder de minste oneffenheid. Daarentegen oogt de ruimte groter dankzij het spiegeleffect. Let er wel op dat je niet te veel gebruikt, anders riskeert de kamer in een spiegelzaal te veranderen. Deze verf is zeer resistent en makkelijk afwasbaar en dus perfect voor natte ruimtes zoals de badkamer, toilet, keuken…

Tekst Mailys Chavagne
Foto Thinkstock

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels