Zo kiest u een bouwbedrijf

niet importeren

Voor u een bouwbedrijf kiest, moet u zich goed informeren.

Vraag bij de door u geselecteerde bedrijven documentatie aan, en bezoek eventueel een kijkwoning of modelappartement. Trek ook voldoende tijd uit voor een bezoek aan een vijftal referentieadressen van werven en van klanten die met het bedrijf hebben gebouwd.

Daarna is het tijd om een drietal firma’s grondiger te analyseren en hun lastenboek, offerte en contract op te vragen. Neem het lastenboek grondig door, eventueel samen met uw architect. Een groot deel van de bouwbedrijven heeft een kwalitatief lastenboek, maar er zijn ook veel lastenboeken die onvolledig zijn, en soms zelf incorrect.

In de prijsofferte kijkt u heel zorgvuldig na wat wel en wat niet in de offerteprijs is inbegrepen. Voor wiens rekening is het nivelleren van het bouwterrein, of het wegvoeren van afgegraven aarde? Wie betaalt de kosten van water en elektriciteit gedurende de werken? En de kosten voor de veiligheidscoördinator? De praktische vragenlijst ‘Zeker Weten’ (hoofdstuk Lastenboek) zal u hierbij uitstekend helpen.

Meerprijzen kan u eveneens voorkomen door vooraf (zeker!!!) de funderingsoplossing en de gewenste afwerking grondig te bespreken en op papier te laten zetten.

Zorg er in elk geval voor dat uw keuze qua indeling, materialen, uitvoering en afwerking duidelijk vastligt. Hoe meer u op voorhand bepaalt, hoe kleiner de kans op financiële verrassingen achteraf.

Wet Breyne

In de aannemingsovereenkomst let u erop of de Wet Breyne wordt gerespecteerd. Bouwbedrijven zijn verplicht deze wet na te komen, maar er zijn er (heel wat) die dat niet doen. Indien het bedrijf geen erkende aannemer is, is het verplicht om een 100 % voltooiingswaarborg te stellen. Een borg van 5 % is niet voldoende! Of een aannemer erkend is, kan u nagaan op www.mineco.fgov.be/bouw

Controleer ook of de artikels 7 en 12 van de Wet Breyne letterlijk in het contract zijn opgenomen, of er opschortende voorwaarden zijn voorzien (voor het bekomen van een lening en een stedenbouwkundige vergunning), of de vertragingsvergoeding wel degelijk de huur dekt van een gelijkaardige woning, of de aanvangsdatum van de werken staat ingevuld, of de prijs al dan niet voor herziening vatbaar is, en of de definitieve oplevering schriftelijk wordt vastgelegd.

Het is altijd positief als in het contract voor technische geschillen wordt verwezen naar de Verzoeningscommissie bouw.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels