Zo kiest u een degelijke voordeur en garagepoort

Zo kiest u een degelijke voordeur en garagepoort

Nieuws, Ramen, deuren en poorten

De garagepoort en de voordeur zijn de toegang tot uw woning en worden bijgevolg vaak gebruikt. Kies uw poort en voordeur dus zorgvuldig.

Garagepoorten en huisdeuren moeten niet alleen mooi zijn, maar ook aan heel wat technische eisen voldoen.

Zo moeten ze:

  • uitgevoerd zijn in een duurzaam materiaal (hout, aluminium, pvc of staal);
  • vormstabiel zijn;
  • slagregendicht zijn;
  • windlaststabiel zijn;
  • luchtdicht zijn;
  • geluidsdempend zijn;
  • thermisch geïsoleerd zijn;
  • vlot openen en sluiten en inbraakwerend zijn.

Qua veiligheid worden garagepoorten en voordeuren ingedeeld in weerstandsklassen – die bepalen de vertraging waarbij een inbreker met een bepaald toestel/werktuig binnen kan dringen. Om voor een fiscaal voordeel in aanmerking te komen, moet uw deur of poort een WK 2 hebben.

1. Garagepoorten

Kantelpoorten kantelen in hun geheel naar binnen en lopen horizontaal langs het plafond. Ze werken met spiraalveren en tegengewichten. Door het kantelsysteem nemen ze ofwel buiten ofwel binnen extra ruimte van zeker 50 cm in beslag. De poort kan geïsoleerd worden.

Sectionaalpoorten bestaan uit horizontale panelen, scharnierend met elkaar verbonden en verticaal in de looprails geleid. Op die manier schuiven ze na elkaar onder het plafond weg. De poort heeft torsieveren: die zijn veilig en maken minder geluid. De sectionaalpoort kan enkel- of dubbelwandig zijn.

De dubbelwandige bestaat uit twee platen met een PUR-kern van ongeveer 4 cm. Die platen zijn in staal, pvc of hout. De sectionaalpoort heeft zowel binnen als buiten een minimum aan gebruiksruimte nodig.

Maten poorten (standaard aanbod)

Kantelpoort:
Breedte tussen de 2,25 en 5 meter, hoogte tussen 1,875 en 2,75 meter.
Voor een degelijke installatie moet de garage aan alle zijden (zijkanten en bovenaan) minimum 10 cm breder zijn dan de poort.

Sectionaalpoort:
Breedte tussen de 2,25 en 6,50 meter, hoogte tussen 1,875 en 3 meter.
De garage heeft in de hoogte minimum 21 cm inbouwruimte nodig.

Afmetingen garages (standaard)

De afmetingen van uw garage zijn minimum afhankelijk van de maat van uw auto. We geven hier de standaardafmetingen voor een gewone personenwagen (indien u een monovolume, terreinwagen of een kleine camionette heeft, zal u de maten moeten aanpassen).

Garage voor één auto:
Hoogte: min. 2,15 meter
Diepte: min. 5,00 meter en nog beter is 5,5 tot 6 meter
Breedte: min. 2,5 meter

Garage voor twee auto’s:
Hoogte: min. 2,15 meter
Diepte: min. 5 meter en nog beter is 5,5 tot 6 meter
Breedte: min. 5 meter

2. Voordeuren

Een voordeur kan in alle maten, kleuren, vormen en gewichten uitgevoerd worden. Vindt u niet wat u zoekt bij het standaardaanbod, laat dan uw deur op maat ontwerpen, uittekenen en detailleren door uw architect, ingenieur of designer. Ga hiermee naar een degelijke constructeur. Maar daar hangt uiteraard een prijskaartje aan vast.

Voordeuren gaan ofwel scharnierend (met al dan niet verdoken scharnieren) of pivoterend open.

Courante maten (standaard)

Hoogte van 2,10 tot 2,20 meter, breedte van 0,90 tot 1,20 meter. Eens deze maten overschreden worden, gaat het om een persoonlijk ontwerp en niet elke constructeur of leverancier heeft dat in zijn aanbod.

Maximum breedte

Een deur die breder is dan 1,20 meter, heeft doorgaans geen klassieke scharnieren meer maar wordt pivoterend uitgevoerd. Dit is specialistenwerk. De enige grens is de draagkracht van het materiaal (doorbuiging) en de handelbaarheid (gewicht).

Maximum hoogte

Er is een tendens om voordeuren op kamerhoogte (2,5 tot 3 meter en meer) uit te voeren. Ook dat is specialistenwerk. Ook hier is de enige grens de draagkracht van het materiaal en zijn handelbaarheid.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels