Zo maak je van de kinderkamer een waar paradijs

Zo maak je van de kinderkamer een waar paradijs

Decoratie en meubilair

We wiegen er onze engeltjes in slaap en laten hen achter in de armen van Morpheus. Kinderen drogen er hun tranen en schrijven er met onvaste hand de eerste letters van hun voornaam. De vloer ligt er bedolven onder een berg boeken en speelgoed. Dit moet wel de kinderkamer zijn... Waarop moet u letten bij de inrichting? Een overzicht.

Van wiegje naar spijlenbed en uiteindelijk een volwaardig bed: het is een evolutie die elk kind doormaakt. Meestal gaat deze evolutie gepaard met een (grondige) herinrichting van de kamer. De verschoontafel verhuist naar de zolder, de berg speelgoed groeit gestaag aan.

“Een van de belangrijkste doelstellingen is een perfect gebruik van de ruimte en het creëren van meer opbergmogelijkheden. Rond de leeftijd van vijf jaar begint een schoolgaand kind behoefte te hebben aan een werkhoekje. Op die leeftijd krijgt het kind steeds duidelijker voorkeuren en wil het nauwer betrokken worden bij de inrichting van zijn eigen plekje,” vertelt Delphine de Cocquéau, interieurdecoratrice en medestichtster van Pazapas. Rond 10 of 11 jaar, net vóór de pubertijd, gaan de keuzes van zoon- en dochterlief echt helemaal een andere kant op dan die van de ouders. Het kind wil af van alles wat te kinderachtig is. Het moment is aangebroken om voor je kind een hoekje vrij te maken dat het helemaal naar eigen goeddunken kan inrichten. Praktische opbergmodules die bij het interieur passen kunnen goed van pas komen. “De kamer is voor kinderen een veilige haven waar ze slapen, spelen, dromen. Het is belangrijk dat ze er zich goed voelen. Je kan en moet dus ook hun advies inwinnen,” vindt Sylvie Depré van boetiek Lilli Mandarine.

Georganiseerde chaos

Kinderkamers staan vaak haaks op ons verlangen naar orde en netheid. We struikelen er over kleren, speelgoed en andere rommel. Sommigen beweren dat dit een kwestie is van opvoeding, maar misschien moet u het veeleer zien als een kwestie van organisatie. En wanneer we meer gezellige opberghoekjes inrichten, zullen onze kinderen misschien ook minder moeite hebben met opruimen. “Wij besteden veel aandacht aan opbergmeubilair. Een typisch voorbeeld daarvan zijn onze zitbanken die ook als speelgoedkoffer dienst doen. Ze passen in de meest uiteenlopende interieurs: salons, speelkamers of slaapkamers. Kinderen gaan er op zitten óf klappen ze open om er ontelbare schatten in weg te bergen,” weet Delphine de Cocquéau.

Stel kinderen in de eerste plaats meubilair op hun maat ter beschikking Stapelbakken, speelgoedkoffers, manden en wandrekken moeten makkelijk bereikbaar zijn. Hou ook rekening met hun kleine gestalte wanneer u hun kleerkast schikt en haakjes of hangers aan de muur bevestigt. Is de beschikbare ruimte op de vloer beperkt, maak dan gebruik van wandrekken. Een hangmat (met koorden of in stof) in het hoekje van de kamer kan een ideale slaapplaats vormen voor knuffels en poppen. Zo bespaart u heel wat ruimte. Indien mogelijk kan u een volledige wand voorzien van opbergmodules (opbergruimte is er nooit genoeg!). Bevestig wandrekken aan de muur of plaats kasten met schappen die breed genoeg zijn om er bakken met speelgoed op kwijt te kunnen. Benut elk vrij hoekje. Laden op wieltjes en manden met seizoensgebonden kledij, beddengoed of speelgoed kunnen moeiteloos onder het bed verdwijnen. U kan ook opteren voor een bed met laden in de beddenbak. Er bestaan ook stapelbakken op wieltjes die u makkelijk van het ene vertrek naar het andere kan verhuizen. Handig als uw kind niet enkel op zijn eigen kamertje wil spelen.

Kleurrijke accenten

“Design, uiteenlopende vormen, originaliteit, een stijl die zich van alle andere vertrekken in huis onderscheidt en, vooral, felle kleuren bieden uw kind de mogelijkheid om weg te dromen,”, vindt Kirer Halyl, verantwoordelijk bij Cilek Room.

Weg met rustgevende en zachte kleuren, tijd om felle en stimulerende tinten uit te proberen! “Kinderen zijn er dol op. Blauw, groen en rood genieten veelal de voorkeur bij jongens. Meisjes zwichten voor roze, paars en violet. Geel valt bij beiden in de smaak.” Onverwachte combinaties leveren vaak de mooiste resultaten op: oranje en blauw, rood en geel, roze en groen. Alles is een kwestie van tinten en nuances.

Elk decor levensecht

“Laat u inspireren door de favoriete (sportieve of artistieke) bezigheid van uw kind. Ook zijn of haar lievelingspersonages kunnen op de slaapkamer tot leven komen. Vraag hoe hij of zij de inrichting ziet. Kinderen zijn altijd blij als ze mogen meehelpen.” Vergeet echter niet dat de smaak van uw kind snel kan evolueren. Werk dan ook met elementen die makkelijk te vervangen en niet te duur zijn (bedovertrek, gordijnen, schilderijtjes aan de muur, accessoires…).

  • Actief/sportief: Voorzie extra spelmodules (aan de muur of het plafond bevestigde trap, schommel, ladder, brug, tunnel, glijbaan…) waarop uw zoon of dochter overtollige energie kwijt kan. Rood is de kleur voor mensen die niet kunnen stilzitten. Overdrijf dus niet met die kleur, anders windt u uw kind misschien te veel op. Kies ook voor blauw, dat is rustgevend en kalmerend.
  • Artistiek/romantisch: Met behulp van een schildersezel, tekentafel of schoolbord kan uw kind zijn verbeelding de vrije loop laten. Hou een muur vrij voor alle creaties (denk aan bordverf voor het schoolbord). Speelt uw lieverdje graag toneel? Plaats een kamerscherm in een hoekje van het vertrek en creëer zo een theaterloge. Vergeet ook de toilettafel niet, handig voor het opbergen van schminkmateriaal, pruiken en verkleedattributen. Qua kleuren heeft u een ruime keuze. Paars en violet stimuleren de verbeelding. Maar let op: sommige kinderen zijn er dol op, anderen vinden die tinten afschuwelijk.
  • Intellectueel: Goed gevulde bibliotheekkasten, een comfortabele fauteuil, een richtbare lamp: meer heeft een jonge Einstein niet nodig. Speel met grijs (altijd chique!), dat u opvrolijkt met geel (licht en geruststellend).
  • Gastvrij en gevoelig: Richt de kinderkamer zó in dat uw bengel vriendjes kan uitnodigen om te komen spelen of te blijven logeren. Een zitbank kan makkelijk tot bed worden omgevormd. Jonge bezoekertjes kunnen ook blijven slapen op een futon. Voorzie zeteltjes die kunnen worden bijgeschoven, krukjes, stapelstoelen óf grote kussens op de vloer, voor wanneer de vrienden willen vergaderen. Oranje stimuleert de zintuigen, groen geeft extra energie.

Verf of behang?

Beide oplossingen hebben voor- en nadelen. Verf gaat langer mee en is makkelijker bij te werken en af te wassen. Kies in elk geval voor een verf op waterbasis of indien mogelijk voor een natuurverf. Acrylverf of latex? Wanneer de ondergrond dat toelaat, kiest u voor een kinderkamer beter matte acrylverf, die minder giftig is dan latex. Plinten en deuren kan u in een glansverf schilderen. Kiest u toch voor behang, neem dan zeker een afwasbaar type. Motiefjes zijn een uitstekend middel om vlekken en oneffenheden in de ondergrond te camoufleren. Ervaren decorateurs zullen u trouwens aanraden om een beetje behang of een beetje verf bij te houden voor eventuele herstellingen. U zal ook moeten kiezen tussen neutraal behang of papier met motiefjes, felle kleuren of pasteltinten, met of zonder boord….

“Geef kinderen iets om naar te kijken! Voor baby’s de ideale afleiding en voor grotere kinderen een stimulans voor hun verbeelding. Bezuinig dus niet op (niet noodzakelijk muzikale) mobielen, stickers of figuurtjes op behangpapier. Kinderen zijn er dol op,” vertelt Sylvie Depré. “Ik pleit resoluut voor het gebruik van kleuren. Beige en witte kamers zijn achterhaald. Kinderen zijn energiek en houden van kleur. Ze hebben kleur nodig om een wereld te creëren waarin ze zich thuis voelen. Ouders moeten eentonig beige voor zichzelf houden en niet aan hun kinderen opdringen.” Toch raadt de interieurdecoratrice aan om niet té veel kleuren door elkaar te gebruiken, noch om de Picasso uit te hangen! “U hoeft niet overal kleuren te gebruiken. Wie bang is fouten te maken, kan de volgende stelregel hanteren: witte muren + gekleurd meubilair of gekleurde muren + wit meubilair. Zo vermijdt u het risico op een overladen kamer en creëert u leuke contrasten. Een wit bed tegen een witte muur levert nooit een mooi resultaat op. Hou ook rekening met de stijl en de smaak van het kind: kleuren hoeven niet noodzakelijk fuchsia of oranje te zijn. Ook pasteltinten bieden heel wat mogelijkheden,” besluit de verantwoordelijke van Lilli Mandarine.

Bang in het donker…

“Volgens mij moeten kinderen wennen aan slapen in het donker. Toch maken ze allemaal fases door waarin het duister hen schrik aanjaagt. Het heeft geen zin hen te forceren. Geef hen liever een nachtlampje dat een zacht licht verspreidt. Wanneer ze dat niet meer nodig hebben, zullen ze vergeten het te doen branden,” zegt de verantwoordelijke van Lilli Mandarine.

Daarnaast zijn er, wat verlichting betreft, op het vlak van welzijn en veiligheid wel een aantal aandachtspunten.

Voorzie twee lichtbronnen: een plafondlamp met dimmer die er voor zorgt dat u de slapende baby goed kan zien, én een extra lampje in de buurt van de verschoontafel.

Als uw kind op latere leeftijd in bed wil lezen, heeft het een lampje aan het hoofdeinde nodig, dat het vanuit bed aan en uit kan knippen. Wees voorzichtig met spots die met een tang moeten worden vastgezet. Wanneer ze vanop de bedrand in de richting van de gordijnen schijnen, kan dat leiden tot gevaarlijke situaties. Spots zijn dan ook iets voor oudere kinderen. Halogeenlampen verspreiden dan weer een aangenaam licht, al moet u voorzichtig omspringen met de lampjes: wanneer een stuk speelgoed toevallig met zo’n lampje in contact komt, kan het verbranden. Voor kinderen die studeren koopt u best een oriënteerbare bureaulamp die makkelijk te hanteren is. U kan ook opteren voor ingebouwde verlichting: een buislamp onder het wandrek aan het bureau, een in het hoofdeinde van het bed geïntegreerd systeem… Vermijd wankele lampen op een lange, smalle voet. Niet gebruikte stopcontacten schermt u af met een beschermplaatje. Laat elektrische draden niet loshangen, maar maak ze vast aan de muur.

Denk ook aan verduisterende gordijnen die beletten dat uw kroost tijdens de zomermaanden al bij het krieken van de dag wakker wordt!

Parket of tapijt?

Kies in de eerste plaats voor een duurzame en onderhoudsvriendelijke vloerbekleding.

Parket houdt geen stof vast en beperkt dus het risico op allergieën. Het is erg slijtvast en blijft lang mooi. Op zoek naar een kleurrijke of zachte, knusse toets? Kies voor een anti-allergeen matje dat tegen aardvlooien werd behandeld. Zorg er hoe dan ook voor dat de ruimte tussen de parketplanken niet te groot is, zodat uw baby er geen kleine voorwerpen kan laten tussenglijden. Tapijt heeft een warme uitstraling, maar ook hier kiest u best voor anti-allergeen materiaal. Dik tapijt is zacht en comfortabel: ideaal om op te spelen! Wanneer uw baby op tapijt valt, zal hij zich ook minder snel bezeren. Helaas, ook wanneer uw tapijt tegen aardvlooien werd behandeld, kunnen allergieën de kop opsteken. Tapijten houden veel stof vast en moeten dus regelmatig gestofzuigd worden.

Vloerbedekking in kunststof is minder duur in aankoop en zeer onderhoudsvriendelijk. Er is bovendien een breed gamma aan kleuren en motieven verkrijgbaar. Tegels zijn vaak duurder, maar zijn net als kunststof makkelijk te onderhouden. In de was gezet beton is tegenwoordig erg in. Beton is hard en voelt niet zo aangenaam aan. Zowel bij tegels als bij beton kunnen valpartijen hard aankomen. In de speelruimte moet u in dat geval zeker een dik, zacht en knus tapijt voorzien!

Tekst Valériane Munoz

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels