Zo onderhoud je natuursteenvloeren

Zo onderhoud je natuursteenvloeren

Vloeren en plinten

Als trotse eigenaar van een natuurstenen bevloering wilt u jarenlang blijven genieten ervan en daarom is een aangepast en adequaat onderhoud noodzakelijk. Dat onderhoud begint onmiddellijk na de plaatsing.

Het onderhoud start bij de eerste opkuis: een éénmalige schoonmaakbeurt met een aangepast reinigingsmiddel Lithofin Power-Clean (Vuiloplosser): (opgelet geen zuurhoudend product). Dit mag gebeuren ongeveer 1 week na het opvoegen van de vloer.

Vervolgens dient men de vloer voldoende te laten uitdrogen. De droogtijd hangt af van de dikte en de vochtigheid van de ondergrond, evenals het soort natuursteen die u gekozen heeft. Normaal gezien bedraagt die tijd ongeveer 3 maanden: licht vochtig dweilen met toevoeging van een aangepast onderhoudsmiddel, dat de poriën van de steen niet afsluit (Lithofin Wash&Clean). Dit product kan dan verder bij elke onderhoudsbeurt gebruikt worden. Bij sommige organoclastische kalkstenen (vooral Jura) kan deze periode 6 tot 9 maanden duren!

Als de vloer volledig droog is, kan men de steen eventueel behandelen in vochtige (bvb badkamer) en vlekgevoelige (bvb keuken) ruimtes met een impregneermiddel (Lithofin Vlekstop).

Opgelet: Lithofin Vlekstop kan men niet gebruiken bij Blauwe Hardsteen, Asian blue, Oriental basalt en Noir d’Orient.

Voor donkere, harde steensoorten raden we Lithofin Vlekstop ‘W’ aan.

Wil men het kleuraspect van het materiaal verdonkeren (zogenaamde ‘wet’-look), raden we Vlekstop ‘+’ aan.

Om de oppervlakteafwerking (verzoet, gepolijst, satino, sablino, rustico, …) afdoende te beschermen dient men periodiek (1 à 2 x per maand) te behandelen met een glansmilk Lithofin Care-Sheen (Glans&Schoon). De antico-afwerking kan men beschermen met Lithofin Antiekwas. Bij Blauwe Hardsteen en Asian blue dient men het speciale Lithofin onderhoudsproduct voor Blauwe Steen te gebruiken. Bij veelkleurige leisteen echter kiest men voor een kleurverdieping met Lithofin Kleurverdieper. De andere leisteensoorten kunnen beschermd worden door het gebruik van Lithofin Leisteenolie.

Bij een te erge vervuiling mag een aangepaste (niet-zuurhoudende) reiniger Lithofin Power-Clean (Vuiloplosser) aangewend worden om de vloer te reinigen.

Tekst: Beltrami

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels